headershadow

Latest Blogposts

Massakachels

Een goede massakachel brand zeer hevig gedurende 1-3 uur. De warmte die vrijkomt wordt in de massa van de kachel zelf opgenomen en geeft die warmte geleidelijk af via straling. De kachel blijft zo warmte afgeven gedurende 12-24 uur.

Andere benamingen voor massakachels zijn finkachel of finoven. Ze halen een rendement tot wel 90% door gebruikmaking van tegenstroomkanalen. De warme rookgassen stromen van boven eerst naar beneden, voordat ze naar de schoorsteen afgeleid worden. De warmte wordt zo afgegeven aan de buitenwand, die deze later terug kan afgeven.

Voordelen massakachels

  • LOW TECH: een massakachel bevat geen technieken, zoals sensoren, elektromagnetische kleppen, sturing...
  • Lange levensduur: doordat een massakachel low-tech is, gaat zo'n kachel een leven lang mee
  • 2 uur stoken, 24 uur warmte. Hierdoor hoeft u niet de ganse dag thuis te zijn om uw woning warmt te houden
  • Hoge verbrandingstemperatuur: hierdoor haal je maximaal rendement uit hout en kun je houtsoorten branden die anders minder geschikt zijn (bv. dennehout)
  • Aangename warmte: de stralingswarmte van een massakachel is veel aangenamer dan warmte van radiatoren en convectoren. Ook ontstaat hierdoor geen luchtverplaatsing.

Nadelen massakachels

  • Groot gewicht en volume: een goede massakachel weegt vaak 1-4 ton. Niet iedere woning is hierop voorzien. Ook op de verdieping wordt dit moeilijker.
  • Duur: een massakachel is  niet goedkoop te noemen. Afhankelijk van het type kunnen deze tot €25.000 en meer kosten.

Robin Demey is oprichter en eigenaar van EcoBouwAdvies. Hij specialiseert zich voornamelijk in (bio-)ecologische bouwmaterialen en -technieken, steeds met het oog op het budget. Hij helpt ook bouwers en verbouwers bij het maken van de juiste beslissingen omtrent isolatie, ventilatie en bouwtechnische problemen. G+
Meer over

2 reacties op “Massakachels


Comment author said

Door Hilde Fauconnier op 7 juli 2016 om 14:03

Dag,

Ik zou een oud huis van 300m³ (dat met 5cm binnenisolatie geisoleerd is) willen verwarmen met enkel een finkachel. Is dat realistische volgens jullie?

 

Comment author said

Door Robin Demey op 9 juli 2016 om 09:50

Bedoel je 300m2 of 300m3?
Een nauwelijks geïsoleerde woning is moeilijk warm te houden met een massakachel.
Je zou dan een grote kachel moeten installeren en een relatief hoge wandtemperatuur moeten aanhouden. Uiteraard zal je ook meer moeten stoken.

 

Plaats een reactie


*