Page content

Pelletkachels

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is, zoals de naam zelf zegt, een kachel die pellets brandt. Ze zijn thermostatisch geregeld en kunnen geprogrammeerd worden, zoals een centrale verwarming. Een pelletkachel heeft een rendement van 80 tot meer dan 90%.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine korrels die worden gemaakt uit samengeperst houtafval afkomstig van zuiver, onbehandeld hout. Het houtafval wordt onder hoge druk en temperatuur geperst tot korrels/cilindertjes van 6 (particulier gebruik) of 8 mm (industrieel gebruik) en een lengte van zo’n 3 cm.

Houtpellets

Door dit proces komt lignine vrij uit het hout. Dit is een lijmachtig bindmiddel die van nature in hout aanwezig is. De lignine zorgt ervoor dat de pellets hun vorm behouden, zonder toegevoegde bindmiddelen.

Door de compacte vorm en de zeer lage vochtigheidsgraad (< 10%) bevatten houtpellets veel energie. 1 kilo pellets heeft een warmte-inhoud van 4,5 – 5,4 kWh. Dit is ongeveer 0,5 liter mazout (stookolie).

Principevoorstelling pelletkachel

Werking pelletkachel

Hiernaast zie je een principevoorstelling van een pelletkachel.

De verschillende onderdelen:

 1. wormschroef
 2. gloeikaars
 3. brandkorf
 4. rookfilter
 5. luchtaanvoer
 6. warmtewisselaar
 7. voorraadbuffer voor pellets
 8. terugslagplaat
 9. rookafvoer

Bij het opstarten van de pelletkachel worden met de aanvoerworm (1) pellets aangebracht in de brandkorf (3) vanuit de voorraadbuffer (7). De gloeikaars (2) wordt ontstoken en heeft een temperatuur rond 200°C. Dankzij de aanvoer van verse lucht (5) ontbranden de pellets.

Via de warmtewisselaar (6) wordt de warmte afgegeven aan de omgevingslucht, die eventueel met een ventilator de woonruimte wordt in geblazen. In tegenstelling tot de meeste houtkachels wordt de warmte van een pelletkachel niet door stralingswarmte, maar hoofdzakelijk door convectie afgegeven.

Via een rookgasventilator wordt de rook naar buiten geblazen. Dankzij de lage temperatuur van de afvoergassen (max. 200-220°C) bekomen we een zeer hoog rendement.

Afhankelijk van het gevraagde vermogen wordt de hoeveelheid pellets en de luchttoevoer automatisch geregeld.

Types pelletkachels

Vrijstaand

De meest voorkomende pelletkachels zijn vrijstaande modellen. Hierin onderscheiden we nog twee types: pelletkachels met ventilatoren en zonder ventilatoren.

Van het merk Rika zijn zowat alle kachels losstaand en zonder ventilatoren. Het grote voordeel van deze kachels is hun uiterst stille werking en minimaal elektriciteitsverbruik. Nadeel is uiteraard de tragere afgifte van warmte.

Inbouw

Pelletkachel cassetemodel - Piazzetta IP 78/58

Piazzetta IP 78/58

Door de steeds grotere vraag van consumenten naar inbouwkachels, zijn er steeds meer merken die 1 of meerdere inbouwmodellen in hun assortiment hebben.

Ook hierin kunnen we twee types onderscheiden: cassette en inbouw.

De cassette-modellen worden meestal gebruikt ter vervanging van een houtcassette. Het grootste nadeel bij deze is het lagere rendement (+/- 80%), kleinere buffer en vermogen. Alles moet zo compact bijeen zitten, waardoor hierbij geen optimaal product kan ontstaan.

Inbouw Pelletkachel - Piazzetta MP 973

Piazzetta MP 973

Wil je echter een cassette-look, maar heb je ruimte genoeg om een ‘valse schouw‘ te bouwen, dan zijn de inbouw-modellen een beter alternatief. Deze pelletkachels staan op een metalen frame, hebben een zeer groot buffervat en ruim plaats voor de motoren. Deze kachels halen een hoger rendement (84%).

Bij de inbouw-modellen dient echter wel nog een omkasting/schouw gebouwd te worden, waardoor je een cassette-look krijgt.

Het voordeel van een ‘echt’ inbouwmodel is de veel hogere vermogens. Bij de cassettemodellen kun je maximaal 7-9 kW halen. Bij de inbouwmodellen ga je tot 15 kW.

Een ander voordeel van een model op frame is dat er gemakkelijker aan gewerkt of onderhoudt gepleegd kan worden. En de meerprijs is verwaarloosbaar.

Dus enkel indien je een bestaande houtcassete wilt vervangen en de ruimte niet hebt voor een inbouwmodel (bv. je kan/wil de schouw niet afbreken), kies je voor een pelletcassette.

Thermo-kachels of Hydro-kachels

Bij zowel de vrijstaande- als de inbouwkachels bestaan er ook types die men thermo- of hydro-kachels noemt.

Deze kachels zijn voorzien van een warmtewisselaar met water ipv lucht en worden aangesloten op een buffervat. Hiermee kan SWW en/of CV volledig of ondersteunend worden opgewarmd.

Bij hydrokachels komt zo’n 20-30% van de warmte in de ruimte vrij. De rest gaat naar de buffer.

Een vloer- of wandverwarming is bij deze ook aangeraden, zodat de warmte uit de buffer kan gebruikt worden om de rest van de woning of woonkamer te verwarmen.

Voordelen van een pelletkachel

 • zichtbare vlam in de woonkamer
 • rendement tot boven de 90%
 • relatief goedkoop in aankoop
 • thermostatisch geregeld
 • te programmeren
 • veel minder stof dan een houtkachel
 • relatief weinig onderhoud

Nadelen van een pelletkachel

 • elektriciteit nodig
 • indien met ventilatoren: meer geluid dan een massakachel of klassieke houtkachel
 • meer onderhoud dan CV: (twee)dagelijks stofzuigen van de brandkorf en wekelijks asbak/lade ledigen
 • minder stralingswarmte, maar convectie
Laat een bericht achter!

Comment Section

6 reacties op “Pelletkachels


Door sake bootsma op 29 januari 2015

Hallo hebben jullie ervaring met de ventilatoren ? is er een tip om deze
het geliud wat te dimmen? Ik denk zelf dat het geliud word door het
omschot, waardoor het geluid verplaatst word/ en versterkt. zou het een goede oplossing zijn om de binnen kant te voorzien van een soort isolatie materiaal ? of de motor op rubber te plaatsen?
graag zie ik jullie advies tegemoet, bvd.
Mvrgr s.bootsma


Door ludo huybrechts op 1 juni 2015

Wij zouden in de plaats van de open haard een inbouw of voorbouw Pelletkachel willen instaleren.
Daar het huis voorzien is van C.V. op stookolie, zouden we de deze pallethaard willen integreren met het CV systeem.


Door Dhondt Patrick op 18 augustus 2015

bestaat er een losstaande palletkachel die zowel met hout en pellets kan gestookt worden? Die moet dienen in een tuinhuis.


Door Robin Demey op 18 augustus 2015

Ja hoor. Rika Induo is 1 voorbeeld. Zoek op pellet hout combi kachel of gewoon combikachels.


Door Jeroen Van Assche op 15 december 2015

Beste, ik zoek een toestel om de woning via pellets te verwarmen. is een woning van 1999. ( rijwoning ).


Door Ed op 29 januari 2018

Wie kan mij helpen aan een bouwtekening en de benodigde onderdelen omdat ik graag zelf een pelletkachel wil bouwen.

Plaats een reactie


*