Houtvergassers

Wat is een houtvergasser?

Een houtvergasser is kortgezegd een houtkachel met naverbranding; de initiële rookgassen worden 'naverbrand'.

Een houtvergasser bevat een warmtewisselaar en wordt dus steeds aangesloten op een buffervat. Op deze manier kan een maximaal rendement gehaald worden uit de kachel en kun je je woning verwarmen terwijl de kachel niet meer brand.

Ook voorziet een houtvergasser in je SWW.

Verbranding van hout

De verbranding van hout gebeurt in drie fasen:

Drogen


Bij temperaturen tot 200 graden zal het hout drogen. Zowel luchtdroog brandhout, houtpellets als houtbriketten bevatten nog steeds een bepaalde hoeveelheid vocht. Bij luchtdroog brandhout is dit rond de 15 à 20% (indien minstens 2-4 jaar gedroogd). Bij pellets en briketten ligt de vochtigheid rond de 5-10%.

Tijdens het drogen wordt dus het water uit het hout verdampt. Dit proces vergt energie. Vandaar dat het belangrijk is om steeds zo droog mogelijk hout te gebruiken.

Tijdens het drogen zien we alleen rook ontstaan.

Ontgassen en Pyrolyse


Hout bestaat voor zo'n 80% uit vluchtige stoffen. Bij temperaturen tussen 200 en 600°C ontbinden de elementen in het hout in gassen en fijne pekdruppeltjes die vervliegen.

Deze gassen zijn brandbaar en verbranden dus zeer gemakkelijk. Deze verbrandingsfase wordt Pyrolyse genoemd. In dit stadium begint er warmte vrij te komen.

Door het ontbinden van het hout ontstaan er verkoolde houtresten.

Vergassen


Pas bij temperaturen tussen de 900 en 1000°C wordt de smeulende, houtmassa tot in het binnenste omgezet. Vandaar dat er bij een kampvuur of open haard nooit een volledige verbranding van het hout plaatsvindt. Door de omgevingslucht worden temperaturen boven de 900°C nauwelijks gehaald.

Werking houtvergasser

In een houtvergasser zijn twee kamers: de vergassingskamer en de verbrandingskamer.

In de vergassingskamer wordt het hout gedroogd en gedeeltelijk verkoold. Op deze manier komen de vluchtige componenten van het hout vrij.

De vluchtige componenten worden 'gezogen' naar de verbrandingskamer waar extra lucht (zuurstof) wordt toegevoegd. Door deze overmaat aan zuurstof worden de niet volledig opgebrande gassen volledig verbrand en ontstaan er temperaturen tot boven de 1200°C.

Types houtvergassers

Ketel


De meeste houtvergassers op de markt zijn nog steeds ketels. Deze worden gebruikt als vervanging van een mazout- of gasketel en staan best in een aparte stookruimte. Je hebt ze in alle formaten en vermogens.

Kachel


Wie graag vlammen ziet in de woonkamer en een houtkachel zou willen plaatsen, kan opteren voor een houtvergasser in kachelvorm. Hier zijn beide stookruimtes (of soms slechts één) voorzien van een glazen deur, waardoor je de vlammen kunt zien en de warmte ook gedeeltelijk vrijkomt via het glas.

Zie bijvoorbeeld de video hieronder:

Voordelen

Een houtvergasser heeft enorm veel voordelen ten opzichte van veel andere houtkachels:
  • rendementen tot boven de 90%
  • 1 hele grote laadruimte, zodat in de meeste omstandigheden maximaal 1x per dag bijgevuld hoeft te worden
  • zeer onderhoudsarm
  • werkt op brandhout, waardoor je eventueel gratis kunt stoken (eigen sukje bos, gratis brandhout op het werk...)
  • niet extreem duur (vanaf € 2.750 excl. btw, plaatsing en buffervat of volledige installaties vanaf € 4600 incl. btw en buffer door doe-het-zelvers)
  • extreem lange levensduur: 20-30 jaar en meer is geen uitzondering

Nadelen

Een tweetal kleine nadelen aan houtvergassers:
  • elektriciteit is voor de meeste vergassers vereist (elektronica, ventilatoren...)
  • je moet nog steeds 'sleuren' met brandhout = arbeidsintensiever dan warmtepompen, gas, mazout...
chris
Door

chris

op 03 Dec 2014

Dag Kasper , Alvast bedankt voor Uw reactie. Ik weet niet van welke streek je bent, maar het merk dat U aangeschaft hebt is te verkrijgen in Erpe denk ik. Er zijn nogal soorten van vergassingsketels zoals ik meer en meer opmerk. Ik weet niet, maar de Uwe is dit een ketel mat lambdasonde ? Omdat er tussen ketels met of zonder lambdasonde toch een groot prijsverschil lijkt te zijn. Ik heb hier al een paar offerten liggen ondertussen, waar Decoster Energy uit Oostende het best uitviel. Dit met een vergasser die in Polen gemaakt is. Ik zie dat de vergasser die U heeft ook gemaakt is in Bulgarije. Waarschijnlijk ook met de loonkost te maken. Nu, ik ben nogal redelijk verbroederd met Polen, en ik moet zeggen, de normaalste hedendaagse spullen die wij hier aankopen, kosten in Polen voor identiek het zelfde product ook een stuk goedkoper. Zoals bv: coca-cola, merkautobanden soms 40%, en vooral autowisselstukken. Nu wel een beetje afgeweken. Ik heb ook dergelijke ketel zoals U nodig (75kw). Wat de installatieruimte betreft, zal dit ook wel geen probleem zijn. Ik heb +/- 30m² ter beschikking, die ik nog wel kan uitbreiden moest het nodig zijn. U kunt het wel weten wat een dergelijk installatie kost, moest U kunnen/willen de richtprijs even doorgeven, zodat ik dit even kan vergelijken. Indien niet, ook goed. Het warm water voor badkamer, werkt dit ook via die buffervaten ? Ik hoor het wel van je.

chris
Door

chris

op 17 Oct 2014

hallo allen, Wij zijn ook van plan een houtvergassingsketel te plaatsen met buffervat. tegelijk zullen wij dit combineren met de huidige stookolieketel. Waarom kiezen wij daarvoor: omdat ik een timmerbedrijf heb, en iedere dag +/- 0.5m³ massief houtafval (geen plaatmateriaal) heb. Daarbij hebben wij ook nog een 2000m² bos(je) waarvan wij ieder jaar een deel hakhout hebben. Nu zijn wij opzoek naar dealers en/of installateurs die toch goede kennis van deze zaken hebben. Ook zijn wij ontroerd van de prijzen die we hier en daar al gekregen hebben. We hebben in iedere plaats het zelfde gezegd wat wij willen. Het rare (of niet) is: dat deze prijzen enorm verschillen zelfs tot 10000 euro op een installatie. Als ik zie op het net dat de duurste ketels +/- 7000 euro kosten en buffervat +/- 1300 euro. Kan iemand ons zeggen of aanraden wat wij best nemen, of bij welk merk of installateur wij kunnen aankloppen. Alvast bedankt voor eventuele reacties

Kasper
Door

Kasper

op 04 Dec 2014

Dag Chris, Kunt u uw mail-adres doorgeven aub. Kasperingelaere@hotmail.com Mvg, Kasper

Kasper
Door

Kasper

op 03 Dec 2014

Dag Chris, Wij hebben een houtvergasser van Tehnoserv 75kw in combinatie met 2 x buffervat van 2000l. We gebruiken dit enkel voor verwarming in onze grote en slecht geïsoleerde woning. Dezer dagen komen we 2 tot 3 dagen (werkdagen, dus smorgens lekker warm en bij het thuiskomen ook. Wel in combinatie met een gewone houtkachel in de living s' avonds) toe met 1 stooksessie van +/- 5u. Wij verbranden hoofdzakelijk afbraakhout. Het hout bijeen zoeken, halen, zagen, stockeren,...is een altijd voortdurend werkje, maar het blijft erg goedkoop verwarmen ivm aardgas of mazout. Reken er ook op dat de volledige installatie wel flink wat ruimte inneemt.

Nie
Door

Nie

op 18 Mar 2014

De houtvergasser lijkt wel een soort van super-kachel. Waarom blijft er zo veel interesse in leemkachels? Is de houtvergasser efficiënter?

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 20 Mar 2014

De houtvergasser is inderdaad een soort super-kachel. Waarom een leemkachel zoveel interesse blijft wekken? Deels omdat het misschien bekender is, deels omdat het een natuurlijker uiterlijk heeft... Sommige leemkachels zijn zo goed gebouwd dat ze vergelijkbare resultaten halen als houtvergassers. Heel wat houtvergassers werken met elektriciteit, wat sommigen dan weer liever niet hebben. Al heb je dan ook weer (zelfbouw)kachels/houtvergassers die ook zonder elektriciteit werken. Zoveel mogelijkheden... Een voorbeeldje: rocket mass heater: eenvoudig te bouwen en haalt temperaturen van zo'n 1100°C.

Reactie plaatsen