Deel 4: Vloerplaat en vloeropbouw
6 december 2013 

Deel 4: Vloerplaat en vloeropbouw

Bij het bouwen van de woning begin je vanzelfsprekend bij de funderingen en vloerplaat, na het plaatsen van de rioleringen uiteraard. De meeste woningen worden voorzien van betonnen sleuffundering en/of een (gewapende) betonplaat.

Omdat beton (cement) en staal een relatief grote milieu-impact hebben, is het altijd interessant als je gebruik van die materialen kunt beperken. Omdat er nog geen vloerplaat aanwezig was, moesten we hier op zoek gaan naar een oplossing.

Thermovloer

Ons eerste idee was om gebruik te maken van een thermovloer met geëxpandeerde kleikorrels of glasschuim. Een thermovloer is een vloer die bestaat uit een isolerende tussenlaag tussen de vloerplaat en de volle grond.

Geëxpandeerde kleikorrels - ideaal materiaal voor een ecologisch verantwoorde vloeropbouwHierop wordt dan een lichtgewapende chape geplaatst (+/- 8 cm) waarop de vloerafwerking kan komen. Een uitvullaag en een betonplaat heb je hierbij dus niet meer nodig. Alle leidingen kunnen in de isolerende laag verwerkt worden.

Ons idee was om te werken met een laag van 50-70 cm kleikorrels met daarop een polybeton. Eventueel met vloerverwarming. Het voordeel hierbij zou zijn dat we een volledige vloeropbouw in slechts 2 stappen zouden hebben: een 7-tal cm beton en 1 laag isolatiemateriaal. Dit zou ons heel wat tijd besparen.

Glasschuim - uitstekende basis voor de vloeropbouw van een thermovloerWat wel belangrijk is bij een thermovloer is dat de isolerende laag niet onder water staat. De kleikorrels of het glasschuim hebben wel een zeer goede drainerende werking, maar als het grondwater te hoog staat, is dit nogal zinloos uiteraard. Toen ik buiten mijn spade in de grond stak, vond ik reeds na zo’n 30 cm al grondwater. De thermovloer zou dus maar half zijn werk kunnen doen.

Door de hoge grondwaterstand leek een betonplaat dus zowat de enige goede oplossing.

Isolatiemateriaal

Door de keuze voor een betonplaat moesten we dus op zoek naar een andere vloeropbouw. We wilden een ecologische vloeropbouw.

Stro

Strobalen vloer

Omdat we reeds met strobalen wilden werken, was dat onze eerste keuze. We dachten eraan om een houten roostering met strobalen en houten vloer erop te voorzien.

Nadeel hierbij zou de grote dikte zijn. Een strobaal heeft een dikte van zo’n 35-36 cm. Door de vloerplaat wat dieper uit te graven zou dit geen probleem zijn.

De hoge grondwaterstand weerhield ons er echter van om het risico te lopen. Als er toch ooit eens water in de isolatie geraakt, dan begint deze sowieso te rotten.

De vloer verhogen was geen alternatief, gezien het hier gaat om een bestaande woning, waarbij de verdiepingen reeds aanwezig zijn.

Bij nieuwbouw of een verbouwing in een woning met hoge plafonds, is dit zeker een te overwegen optie.

Papiervlokken / Cellulose

Dezelfde vloeropbouw is mogelijk met papiervlokken. Voordeel hierbij is dat de hoogte zelf te kiezen is. Een 25 cm hoogte kan voor een vloer al ruim voldoende zijn.

Hierop een houten vloer en je hebt een zeer ecologisch verantwoorde vloeropbouw.

Om dezelfde reden als bij stro valt deze optie bij ons weg.

Chape

Omdat deze keuze wegviel, gingen we eerst nadenken over welke vloerafwerking we wensten. Op de gelijkvloers wenste mijn vrouw een onderhoudsvriendelijke en stevige vloer. Gezien we achteraan de tuin geen ingang hebben, moet ook alles door de woning ‘gesleept’ worden. Dit betekent dat zand, chape, aarde, planten… allemaal via de woning passeren.

Een keramische tegel leek ons hierbij de beste oplossing: sterk, niet krasgevoelig en onderhoudsvriendelijk. Natuursteen had ook gekund, al is hierbij de kans op vlekken en krassen groter.

Door de keuze voor keramische tegels leek ons het beste om met een chape en isolatieplaten te werken.

Isolatieplaten

Gespoten pur wensten we sowieso niet. Pur is een giftig en chemisch goedje. Van de petrochemische isolatiematerialen heeft PUR de meest negatieve impact op het milieu.

Gezien we zowat alles in onze woning zelf wilden uitvoeren kozen we ervoor om met isolatieplaten te werken.

Gezien onze angst voor vocht in de vloer, dienden we een isolatie te nemen die vochtbestendig is. De meeste ecologische materialen vallen hierbij af: houtwol is een mogelijk alternatief in woningen waar absoluut geen vocht kan komen.

Geëxpandeerde kurk - Ideaal ecologisch alternatief voor PUR als vloerisolatieHet enige bio-ecologische materiaal die mogelijk leek, waren geëxpandeerde kurkplaten. Kurk is vochtresistent, drukvast en nagroeibaar. Allemaal zeer goede eigenschappen. Perfect voor onder de chape.

Echter is/was kurk zo goed als onbetaalbaar. Alhoewel ik het zeer graag had gebruikt, was de meerkost onverantwoord hoog. Zowat het drievoudige van EPS.

Bij het vergelijken van de petrochemische isolatiematerialen bleek EPS (Geëxpandeerde Polystyreen) zowat het minst milieuvervuilend. EPS is beter gekend als piepschuim of onder de merknaam Isomo.

De totale dikte van onze isolatie is 26 cm. Er was 24 cm voorzien (3×8), maar onze leverancier had platen van 10 en 6 cm geleverd, waardoor we op 2 x 10 + 6 = 26 cm uitkwamen.

Vloeropbouw

Onze vloeropbouw werd dus heel wat minder milieuvriendelijk als eerst gehoopt. Maar ik hoop dat ik je wat ideetjes heb kunnen geven voor uw eigen (ver)bouwwerkzaamheden.

Onze vloeropbouw is nu als volgt (van onder naar boven):

  • volle grond
  • PE-folie
  • betonplaat (12 cm) met wapeningsnetje
  • EPS-isolatie (26 cm) waarin alle leidingen ingefreesd zitten
  • PE-folie
  • vezelchape + wapeningsnetje (6cm)
  • keramische tegel

Leidingen

Door alle leidingen in de isolatie in te verwerken, bespaar je op uw uitvulchape. Zowel wat betreft ruimte als geld.

Bij een ‘klassieke’ vloeropbouw worden de leidingen op de betonplaat bevestigd en wordt daarop een uitvulchape geplaatst. Daarop kun je dan je isolatieplaten aanbrengen. Als alternatief gebruikt men vaak gespoten pur, zodat ook hier de uitvulchape wegvalt. Gezond en milieuvriendelijk is anders.

Wij kozen ervoor om de koudwaterleidingen in de onderste isolatielaag in te frezen (6 cm). In de tweede laag kwamen de warmwater- en elektriciteitsleidingen. Een deel van de netwerkkabels hebben we in de bovenste laag ingefreesd. Anders werd het een kluwen aan kabels.

Leidingen ingewerkt in vloerisolatieplatenDeze werden in de isolatie ingefreesd met een bovenfrees. Alle uitgefreesd isolatiemateriaal werd opgezogen en naar het containerpark gebracht. EPS is volledig te recycleren. Doordat EPS gemaakt wordt met CO2-gas, komen er ook geen chemische stoffen vrij bij het frezen.

In het deel 5 zal ik uitleggen wat we hebben gedaan met onze gemeenschappelijke muren om deze zowel luchtdicht als geluids- en warmte-isolerend te krijgen.

Over de schrijver
Michaël
Door

Michaël

op 6 December 2013

Hallo Robin, Een vraagje: hoe leg je de leidingen vast in de isolatieplaten, want ik heb gehoord dat op de waterleidingen redelijke 'drukslagen' kunnen komen? Leuke denkpiste trouwens, dat glasschuim; is snel te verwerken en niet overdreven duur. Zag ik reeds op een ecobouwers opendeur, maar inderdaad is een te hoog grondwaterpeil in vlaanderen dikwijls een probleem voor deze bouwwijze (om isolatie als onderste laag te nemen). Misschien moeten we met zijn alleen meer nadenken over paalwoningen? Groetjes, Michaël

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 6 December 2013

Dag Michaël Door een leiding van 16mm diameter in te frezen met een bovenfrees van 16mm, zit die leiding vast hoor. EPS is veerkrachtig. Het slaan van waterleidingen hangt af van hoe je water wordt afgesloten. Een kraan die je moet opendraaien zal nooit zo'n slag veroorzaken. Een elektromagnetische klep of een eenhendelkraan zullen dit wel sterker veroorzaken.

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 7 December 2013

<> is zooo typisch.... men grijpt nog altijd naar standaardoplossingen van 10 jaar of zelfs decennia oud, in plaats van alle materialen op het de functie af te stemmen en hierbij gebruik te maken van de vele nieuwe producten/materialen die de laatste 5 tot 10 jaar ontwikkeld zijn en van het totale gamma een keuze te maken naar gelang situatie en nood.... Met in een vorig leven een chemieopleiding aan de univ (deed enkel de bachelorjaren, heette toen kandidatuursjaren), heeft materialenkennis me altijd geboeid. En vanuit een hobby als electronica als tiener en in recente jaren informatica boeit me ook automatisatie zolang je daar niet van afhankelijk wordt (want als iets misgaat zit je dagen in de puree eer je hardware en software terug werken). Ik kleur ook lekker buiten de lijntjes voor alles wat ik doe en ontwerp aan mijn project. Platdakopbouw en muuropbouw en zonneboilersysteem zijn qua materiaalkeuzes en verwerken wel doordacht naar mijn huis en mijn leefgewoontes toe. Meestal levert men standaardkoek en vele entrepreneurs weten wel wat ze doen maar niet waarom ze bepaalde materialen kiezen en andere niet, en luisteren meestal naar de publiciteitscampagnes van fabrikanten en deze die meest weet te overtuigen.... Zo voert Recticel met hun PUR een aggressieve reclamestrategie en het (naar milieu en lambda toe) veel betere Resol van Kingspan wordt daarmee uit de Vlaamse markt gedrukt, en Kingspan heeft zelfs met hun NL fabrieksvestiging nog geen marktoverwicht in NL (al wat bouwprojecten gezien rond Eindhoven) maar wel beter bekend. En zelfs architecten kiezen meestal steeds uit een beperkt aantal bouwproducten.... Gewoon omdat wie nu 30 is het hele spectrum van technieken producten en methoden nooit zag in zijn opleiding, en de 40'ers in de bouw vaak niet meer openstaan voor die innovaties en die zullen nog een tijd doorgaan. Ik vermoed dat de aerogel nog enorm aan belang zal winnen als innovatief en veelbelovend isolatiemateriaal zodra de prijs daalt door nieuwe productiemethoden en meer vraag & aanbod. Hetzelfde voor zonneboilers, die nu meestal te duur zijn voor de grote oppervlakte dat c.v-ondersteuning nodig heeft. En ook warmtepompen kunnen nog veel efficiënter want we zitten nog ver af van de theoretisch-thermodynamisch mogelijke COP-factor fout van gebrek aan research naar hogere compressies en betere koelvloeistoffen. Ook research is nodig naar hergroeibare isolatiematerialen met lagere lambda (analoog met glaswol die van lambda=40 naar 30 wist te zakken dankzij research bij Isover), een soort schuimplaat uit natuurlijke grondstoffen i pl v synthetische...

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 7 December 2013

Bovenstaande REACTIE was OP de inleidende tekst: . ... wat hij zou voorstellen om de vloeropbouw van een woning ecologischer te maken. Zijn antwoord: "Een vloerplaat is een vloerplaat hé. Het enige wat je kunt veranderen is de isolatie." Zo zie je maar hoe het lobbywerk van een aantal grote firma's en sectoren ervoor zorgt dat architecten, aannemers en zelfs heel wat onderwijzers niet stilstaan bij mogelijke alternatieven. En die zijn er wel degelijk. Ik somde er een paar op ...

Brecht Schatteman
Door

Brecht Schatteman

op 21 June 2014

Er is een ecologisch alternatief voor betonnen funderingen: limecrete of ook wel voluit lime concrete. Dit is ecologischer dan beton. Ik leerde het kennen via een Grand Designs uitzending. Helaas is het zo een oude manier van in de 1800's dat het tegenwoordig zo innovatief is dat het weer wordt gebruikt, dat het in die grand designs uitzending bijna mis liep. De bouwers hadden er geen ervaring mee, en moesten dus experimenteel bepalen welke ratio's aan grondstoffen ze moesten toepassen. Het materiaal is ook zeer broos tijdens het uitdrogingsproces. Ik weet niet meer hoe de aflevering noemde, maar het was een mooi voorbeeld van hoe een ruimdenkende architect een bouwproject bijna tot een financiële kater omtoverde... Maar wat is er zo typisch aan die oude tegenwoordig vrij innovatieve technieken? Het past niet in onze maatschappij: te weinig machineerbaar, teveel manuren om het te plaatsen (en die zijn zo duur) en natuurlijk het lange verwerkingsproces...

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 23 June 2014

Dag Brecht Bedankt voor de interessante tip.

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 23 June 2014

vond een uitvoerig artikel over LIME CONCRETE in het Engels: www.enggpedia.com/civil-engineering-encyclopedia/dictionary/engineering-materials/329-lime-concrete

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 24 June 2014

Dag Carol Bedankt voor de link. Ook hier weer is het opletten met water: hoge grondwaterstand kan nefast zijn.

Tim
Door

Tim

op 1 September 2014

En wanneer komt deel 5 online? ;-)

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 4 September 2014

Dag Tim. Je hebt gelijk. Duurt te lang. Druk druk druk hé. Je kent het wel. Ik doe men best komende maanden terug wat verder te werken aan de site.

Missoorten Ive
Door

Missoorten Ive

op 20 May 2015

Hoi iedereen, wij wilden ook graag een argex ondergrond en wilden er eigenlijk, na plaatsing van een PE folie, een osb onder vloer creëren met nadien een parket op vastgenageld. Totaal dikte houten pakket 1,8+1,8+2,3 cm : 5,9. Kan dit rechtstreeks op de argex of dienen we echt nog een chape te voorzien? het is een kleine ruimte van 4m breed waardoor we hoopten de kostprijs voor ecologisch bouwen te laten zakken naar een aanvaardbaar niveau... mvg, Ive

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 20 May 2015

argex is nu niet bepaald de sterkste basis voor vloerstevigheid. Het wordt eerder gebruikt als uitvullaag en stabilisatielaag en krijgt er dan een sterkere mortellaag of ecologische alternatieven er bovenop. Bovendien maak je in je vraag geen vermelding van een isolatielaag. Argex kan je geen vervangmiddel noemen voor isolatie... en zelfs een zogenaamde isolatiechape is dat ook niet... Die laag extra chape zal de bouwprijs niet zozeer beïnvloeden, eerder de manuren als je het moet laten doen door aannemers... Als het je echt om besparen te doen is: bedenk dat een chape zelf gieten niet echt moeilijk is; er zijn dingen in de bouwconstructie die veel moeilijker zijn en ook nog veel meer tijd kosten.

Missoorten Ive
Door

Missoorten Ive

op 20 May 2015

Hoi , alvast dank voor je reactie. De argex wilden we een 35cm dikte geven ( op een grindlaag als waterbescherming en op die manier aan een R waarde van 3.5 geraken. Deze dient dus zowel als uitvulling gecombineerd in isolatie. I<k merk op alle sites dat er idd nog een chape op wordt gelegd, maar we zijn net op zoek naar een alternatief. Wij hadden via onze aannemer ook het voorstel gekregen om schelpen te leggen en daarop de balken met houten vloer los gelegd. Wij hadden eerst zelfs een volledig houten vloer met hogere balken in gedachte gelegd op volle grond met pe laag ertussen. En tussen de balken ( die we aan onze muren vast maakten ) isolatie met cellulose vlokken bv. Maar vonden deze met argex blijkbaar iets gemakkelijker. We wilden de bovenste laag desnoods aansterken met netten en trassmelk of cement-achtige toestanden. Heb ergens ooit een bouw gezien waar blijkbaar de houten vloer los op de argex werd gelegd, maar vind daar nu niets meer over terug, vandaar de vraag. mvg, Ive en Annemie

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 21 May 2015

Carol, Zoals ik hieronder aangeef bij Ive, is argex wel degelijk zeer sterk: Draagkracht van 25-50 ton/m2. Voor een draagvloer dus ruim voldoende.

Michaël De Graeve
Door

Michaël De Graeve

op 21 May 2015

Hallo Ives, Ik las daarnet even uw vraag ivm mogelijke vloeropbouwen en wou opmerken dat ik zo 'n 'zwevende vloer' ook al gezien heb, maar dat was toen wel op glasschuimvlokken. Het was op een ecobouwers opendeur in het pajottenland, maar ik vind er geen gegevens meer van terug. Het is wel bijzonder dat je een vloer zo op los materiaal kunt plaatsen. Maar als ik me niet vergis waren de muren wel dieper in de grond verankerd, met een soort palensysteem, waar de rest van de constructie aan vast hing. Wellicht kan het met een gewone fundering ook, alleen lijkt het me in ieder geval opletten hoe de vloer tegen de muur komt (zowel constructief, als om vocht te weren). Op de website van argex zelf staan een paar schemaatjes hierover. In ieder geval: als argex een chape kan dragen (zonder breken), dan zou een houten vloer ook moeten lukken. @ Robin, & allen, In verband met mijn vraag voor het leggen van leidingen tussen eps-platen (bij ons was het xps), wou ik nog het volgende toevoegen: we hebben de uitsparingen uitgesneden met een breekmes (driehoekige sleuven) en daarna alle gaten bijgevuld met kurkkorrels en vermiculiet (later gekocht, bleek iets goedkoper, maar evengoed waarvoor het moest dienen). Nadeel: wat meer manueel werk dan bij Robin; voordeel: mits het mes scherp genoeg is, nagenoeg geen 'isomo sneeuwvlokjes' die overal blijven hangen ;-). Nu ben ik erover aan het twijfelen om een deel van het afval te gebruiken als dakisolatie (er zit al 18 cm cellullose en ik zou nog 12 cm willen na-isoleren); enig nadeel: met de brokken xps is het moeilijk nog een egale isolatie laag te verkrijgen. Het zal een werkje worden voor als ik ooit eens 5 minuten tijd heb .... Met vriendelijke groetjes, Michaël

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 21 May 2015

misschien nog eens goed de functies van de verschillende lagen en eigenschappen van de rodukten hierboven nalezen bij het hoofdartikel van Robin Demey. Argex heeft niet perse een dragende functie, en isoleert even weinig als de vorige generatie Ytong: lambda=+-0,11. Met 35cm kom je dus aan een R=3,2 . Die chape is echt voor de drukvastheid en dragende functie van de vloer en Hierboven staat voor beton (engels: "concrete") een alternatief: "limecrete". lime, en limestone is kalksteen... Je kan die mortel ook met trasscement in plaats van cement maken, maar limecrete is wellcht goedkoper... Als je die oorspronkeljke gedachte handhaaft van die balken in de zijmuren te verankeren (zoals een verdiepingsvloer), dan draagt uw plankenvloer daarop en hoeft die druklaag niet. Je zou dan kurkkorrels of vermaculiet tussen je balken kunnen aanbrengen als isolatielaag. . Met Argex is gemakkellijker dan cellulosevlokken, en zoals in hoofdartikel gesteld beter bestand tegen grondvocht. Cellulose is dan wel weer een isolatiemateriaal. Kurkplaat (geexpandeerde kurk) wordt ook gedaan wegens vochtbestandig EN isolerend (geen kurkkorrels want dan belandt je qua drukbestendigheid weer in het Argexkorrel-verhaal). EPS en XPS (beide zijn polystyreen) meest gebruikelijk, wegens vochtinert en goedkoop en vaak wordt daarmeee de buitenkant van de 'kelderkuip' bekleed. XPS iets steviger dan EPS(piepschuim) en iets beter isolerend. Bedenk dat als je 6,5cm argex vervangt door 6,5cm XPS of door kurk, je dan al een R=5 bekomt (met EPS wordt dat 8cm). Een schelpenlaag isoleert ook heeel zwak en heeft ook geen druksterkte.. . Ecologisch bouwen staart men zich dikwijls blind op de materialen en vergeet dat een synthetisch materiaal in zo'n dikte dat je passiefhuis-isolatiewaarden bereikt ecologischer is want LEVENSLANG weinig of geen fossiele brandstof nodig heeft, behalve dan eenmalig voor de chemisch omgetransformeerde aardolie om die isolatieplaat te maken voor de levensduur van je huis.... In nieuwbouw kan men nog met louter ecologische materialen een passiefhuis en BEN-huis (bijna-eergie-neutraal) bereiken. Maar bij renovatie zijn de compromissen de regel (compromissen voor de dikte en dus lagere isolatiewaarde OF compromissen voor het materiaal).

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 21 May 2015

Carol, De chape is eerder als egalisatie, dan als drukvastheid. Vaak worden de leidingen ook op de argex gelegd, waardoor de chape dus ook als uitvulling dient.

Missoorten Ive
Door

Missoorten Ive

op 21 May 2015

Hoi iedereen, alvast dank voor jullie mede-input in onze gedachtegang rond de renovatie van onze vloer op begane grond. We wilden echt droog werken en zoveel als mogelijk ecologisch. We hadden vroeger eerst het gedacht om een houten roostering te maken met isolatie daartussen en houten vloer daarbovenop. Dan kwam onze aannemer met het idee voor schelpen en wij kwamen dan uit bij de argex korrels, waar iedereen nog steeds beton/chape aanraadt als drukvastheids-oplossing. ik heb nog wat verder liggen kijken naar onze buurlanden, die soms al een stapje verder staan dan wij. En met de gedachte om een zo droog mogelijke renovatie te behouden die stevig genoeg in voor onze vloer en kwam ik uit op een boordjesvloer. Hoe staan jullie daartegenover? Voor ons betekend het een halve diepte uitgraven tov argex ed. , we blijven droog werken ( afwerken met osb panelen ) gebruiken dan weliswaar eps als isolatie en komen dat op een r waarde uit van 4 tot 5 al naargelang de verdere diepte/afwerking. Het is een broodjessysteem met licht stalen liggers ( ipv de houten balken die we eerst in gedachte hadden. Een PS-renovatievloer ( die je kan afwerken met zowel beton als hout ... ) die qua gewicht niet veel zal bijdragen en drukken op de funderingen van ons oude huis. Ik weet dat eps misschien niet de milieuvriendelijkste oplossing is maar we moeten ergens idd keuzes gaan maken en doorhakken. Niet gemakkelijk met vele uiteenlopende meningen op de markt :). mvg, Ive en Annemie

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 21 May 2015

Dag Ive en Annemie Bedankt aan allen voor het mee helpen denken. Ive, je moet niet bang zijn voor de draagkracht van Argex-korrels hoor. Als je deze behoorlijk aandamt (met trilplaat), dan heeft deze een draagkracht van 25-50 T/m2 (afhankelijk van de korrelgrootte). Om dus enkel een vloer te dragen is dat geen enkel probleem. De OSB rechtstreeks op de argex zal iets moeilijker zijn, aangezien de argex moeilijker perfect plat te krijgen zal zijn dan een chape. Als je daar echter wel in slaagt, zie ik niet direct een probleem, Al zou ik er wel nog een mousse of dergelijke tussen leggen, om geen gekraak te hebben van de osb op de argex. Een mogelijk alternatief zou volgende kunnen zijn: Om de krachten wat te verdelen kan je langs de randen een balk plat leggen en daarop een houten frame maken, die je dan nadien terug opvult met argex. Daarop je osb en vloerafwerking. Dit is iets meer werk en iets duurder, maar dan ben je zeker dat het mooi plat is.

Carol Vandecasteele
Door

Carol Vandecasteele

op 22 May 2015

beste, ik heb de indruk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Meerdere meningen zeg je... ik had geen mening, noemde je een reeks materialen voor elke vloerlaag. Het is niet een keuze voor 1 materiaal voor het geheel maar voor iedere laag in de vloeropbouw. Want iedere laag heeft een functie en daar komen telkens meerdere materialen voor in aanmerking... En als je geluk hebt kan 1 materiaal wel 2 functies vervullen... Effe samenvatten hieronder. 1= afwerkingslaag (hout of tegels) 2= drager hiervoor (OSB of multiplex voor hout, voor steen een dunne chape op een PE-folie gestort) 3= meerdere keuzeopties: A of B 3A= roostering in geval van houtvloer, daartussen je isolatie (kurkkorrels, vermiculiet, EPS-korrels, glaswolvlokken... Cellulosevlokken of stro kan hier ook als dit droog zal blijven en nooit hoog grondwater hebt) 3B= EPS of XPS-isolatieplaat of kurkplaat of PIR-plaat of Resolplaat (Kingspan's Kooltherm) .........EPS heeft lambda=0,040 ; grafietEPS (grijze EPS) en XPS lambda=0,030 tot 0,035 naar gelang fabrikant/merk .........witte EPS is wel goedkoopst maar moet dikker om zelfde isolatiewaarde te bereiken (26cm voor passief) .........geëxpandeerde kurk is ecologischer, maar veel duurder .........PIR en resol zijn de beste isolatiematerialen in plaatvorm, lambda=0,022-0,023 voor PIR; 0,020 voor resol en scheelt enorm in nodige dikte: 13cm voor passiefhuis. maar zijn vochtgevoelig 4= drukvaste laag A of B of C of D: 4A= Robin nam betonmortel, dat kan eventueel ook met een mortelmix van trasscement en zand, kan met "limecrete" (kalksteenmortel) en kan ook met hennepmortel (hennep-hydraulische kalk mix). Robin had wel een hoge grondwaterstand herinner ik me en speelde op zeker met EPS, 2 PE-folies, beton-lagen en ging zo dik in EPS op passiefhuisisolatiewaarden 4B= "isolerende" mortelchape: meestal een mix van mortel met EPSkorrels, merk FIM maakt die van recycled EPS, vele isolatiechapes zijn echter zeer zwak isolerend 4C= dunne uitvullaag met mortel gebaseerd op trasscement bovenop een heel dikke laag schelpen of Argexkorrels (noemde je zelf al) 4D= goed aangestampte vlakliggende Argex eventueel tussen steunbalken (suggestie van Robin hieronder) 5= PE-folie. Die zou ik niet weglaten zelfs bij lagegrondwaterstanden, want functioneert als dampSCHERM (geen damprem-folie v daken gebruiken) 6= volle grond Qua vloerisolatiewaarde moet je de lagen 3 en 4 samentellen. - Misschien wordt laag 3 dan overbodig als je voldoende dik gaat in laag 5. Ofwel bij bepaalde drukvaste keuzes in laag 3 wordt laag 5 overbodig... - Toch zou ik voor Robin's vloerisolatienivo gaan (R=6,6) omdat een vloer later niet meer kan bijgeïsoleerd worden zonder uit te breken (een dak en een muur en een ruit kan dat wel met veel minder miserie EN afwerkingskost)

Missoorten Ive
Door

Missoorten Ive

op 28 December 2019

Hoi iedereen, ondertussen zijn we al een aantal jaren verder en hebben, tot nu toe althans, nog geen spijt getoond van onze keuzes. het is geworden: onderste laag : grind tegen opstijgend vocht 2e laag : 40 cm Argex korrels en goed laten aandammen door firma ;) 3e laag: in de bovenste 5 a 10 cm werd een cementmelk stabiel gemaakt opdat de korrels zo vlak als mogelijk bleven liggen. 4e laag: bestaat uit een bouwfolie, ruim overlappend en getaped met daarop groene isoboard tegels om geluidsoverdracht uit te sluiten. 5e laag : hier werden milieuvriendelijk behandelde douglas balken ( 6.5cm hoogte x 19cm breedte) geplaatst met als hartafstand 40 cm en opgevuld met cellulosevlokken. 6e laag : osb 22mm. ( daar hebben we een tijd op geleefd om te kijken of alles stabiel bleef ;) .... 7e laag: bamboeparketvloer 15mm Wel om eerlijk te zijn hebben we er tot nu toe nog geen spijt van gehad .. alles bleef stabiel liggen en er is een keuken met eiland op geplaatst en in een kleine stookplaats hebben de vloer met dubbele osb voorzien opdat ons buffervat stabiel genoeg stond. ( het mini-verhoogje is niet erg want het is een stookruimte en we hebben schuifdeuren ;) . Dus om het verhaal kort te houden: dank voor alle info en voor ons is het een geslaagd project geweest ... de vloer voelt altijd warm aan en we hebben al een deel muurverwarming geplaatst ipv vloerverwarming ;) ons project loopt verder :) ... .

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 4 January 2020

Super om te horen. Lijkt me een mooi project. Een lekker warme vloer, met ecologische materialen. Wat wil een mens meer? :-)

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down