Deel 1: Ons eerste jaar in onze Passiefwoning
01 november 2013 

Deel 1: Ons eerste jaar in onze Passiefwoning

Ik weet het. Het is reeds lang stil op mijn website. Te lang. Tijd … we komen het allemaal te kort. Maar ik beloof dat het vanaf nu wat harder zal gaan. Ik doe mijn uiterste best om de komende weken en maanden de site nieuw leven in te blazen, meer artikels te plaatsen en enkele leerzame cursussen te schrijven.

Om te beginnen wil ik jullie de komende weken meenemen in ons bouwavontuur: verbouwing van rijwoning tot passiefhuis. Het hoe, wat en waarom. Ik hoop dat het een verrijkend verhaal zal worden voor allen die nog moeten beginnen met bouwen of verbouwen, maar eveneens voor degenen die wat verbeteringen aan hun woning willen aanbrengen.

Hoe het begon

Exact 1 jaar geleden kwamen we in onze nieuwe woning wonen. Voor het eerst een woning waar we geen kou meer moesten lijden. Ons eigen nestje. Na ruim een jaar hard werken was ons huisje eindelijk bewoonbaar. Weliswaar zonder fatsoenlijk afgewerkte badkamer, een half afgewerkte keuken, zonder inkomhal en zonder afgewerkte muren of plafonds. Ook een trap ontbrak (die is er trouwens nog steeds niet), maar het was bewoonbaar.

In onze vorige huisvestingen hadden we dan wel een volledige badkamer en keuken, maar in de winter tekende onze thermometer zelden 16°C aan. Meestal nog een paar graadjes eronder. En dat was dan in de leefruimte. Dus het kon alleen maar beter.

Maar ons bouwavontuur begon uiteraard lang voor 1 november 2012.

Kort na ons huwelijk gingen we op zoek naar een betaalbare, gezonde en comfortabele woning. Reeds lang voor mijn studies Toegepaste Architectuur was ik geïnteresseerd in passieve woningen. Tijdens en na mijn studies ging ik me meer gaan verdiepen in de Ecologische impact van bouwen en verbouwen.

Toen ontdekten we strobalenbouw en namen deel aan een strobalenroute. Onze interesse werd gewekt. Het idee van een eigen Ecologische woning met natuurlijke bouwmaterialen aan een betaalbare prijs deed ons hopen.

Nieuwbouw of verbouwing

Een stukje bouwgrond, dat moesten we vinden. We wilden echter in of rond Ieper blijven, zodat we konden overschakelen op 1 wagen. Bouwgronden bleken (veel te) duur en zeer schaars. Al snel werd duidelijk dat met ons beperkt budget een nieuwbouwwoning niet haalbaar zou zijn, vooral wegens de dure bouwgrond.

Tezelfdertijd groeide het besef dat we (als maatschappij) niet eindeloos kunnen blijven bijbouwen. Er kan niet eindeloos nieuwe bouwgrond worden gecreëerd.

Waarom niet op zoek gaan naar een ‘te verbouwen’ woning? De impact op onze omgeving kan zo maximaal beperkt worden.

Moet je zelf ook nog starten aan je bouwavontuur? Denk hier dan goed over na.

Bestaande/verkrotte woningen liggen vaak in of dicht bij het centrum van een stad of dorp. Hierdoor verlies je minder tijd en energie aan transport. Winkels en andere gelegenheden zijn dichterbij…

Nieuwe verkavelingen liggen hier vaak verder van weg, met alle gevolgen van dien.

De zoektocht

Onze zoektocht verlegde zich al snel van bouwgrond naar bestaande woningen. Ons budget bleek ook hier over het algemeen veel te beperkt. Een woning met als label ‘deels te renoveren’ bleek al snel een totaalrenovatie nodig te hebben.

Wij wilden er een woning van maken die voldoet aan de normen van de komende generaties. Met andere woorden: een woning die goed geïsoleerd, comfortabel en zuinig is.

Op een dag zagen we een ‘woning’ te koop voor een bedrag die duidelijk binnen ons budget lag. Er zou ruim budget over zijn om te investeren in een verbouwing. De rijwoning had slechts zo’n 40m2 gelijkvloers met een verdieping en kleine zolder.

Toen we de woning bezochten bleek het niets meer te zijn dan een voorgevel met een dak. Oei…

Bestaande voorgevelOns eerste gedacht was uiteraard: “Hier is nog veel werk aan.”

Maar al snel beseften we

dat deze ‘woning’ zoveel voordelen had:

  • Er moest nauwelijks nog worden uit-/afgebroken
  • We konden de woning volledig indelen naar onze eigen wensen
  • Ze was betaalbaar

Ik bezag de woning als een blad papier waar hooguit wat ruwe potloodlijnen op zijn gekrabbeld. De lijnen die je niet aanstaan, kun je op een gemakkelijke manier wissen.

We hadden onze locatie gevonden!!!

achtergevel bestaandOp naar de verbouwing

Al snel begonnen we met plannetjes tekenen, ontwerpen, fantaseren…

Enkele hoofdpunten stonden vast:

  • optimaal gebruik maken van elke vierkante centimeter: er moest een bureau, 2 à 3 slaapkamers, apart toilet, douche en bad en liefst nog een dressing
  • zo energiezuinig mogelijk, rekening houdend met het budget
  • zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde bouwmaterialen
  • indien mogelijk, hadden we nog steeds willen werken met strobalen

Hoe verder de ontwerpen vorderden, hoe meer ik richting passief wilde gaan.

Men vertelde mij echter overal: “Een rijwoning verbouwen tot passiefwoning, is niet haalbaar.”

“Dan moet ik het tegendeel bewijzen” dacht ik bij mezelf.

Hoe meer opzoeking ik deed naar ecologisch verantwoorde materialen, hoe meer materialen ik ontdekte:

In Deel 2 zal ik het hebben over ons ontwerp: optimaal gebruik maken van ruimte en zon.

Over de schrijver
De Jonghe
Door

De Jonghe

op 03 Nov 2013

ik wil zeker wel eens kijken hoe jij dit voor elkaar hebt gekregen. mijn zoon heeft een houten bungalow gekocht en wil deze nu ook verbouwen. De prioriteit ging naar de grote van de grond daar ze een pony en paard hebben en die thuis wilden stallen. Nu wonen ze in de woonwagen en verbouwen we samen met hen de bungalow en dit op ecologisch manier en betaalbaar. zo willen we meer te weten komen om welke materialen het best zijn en leren van jou. ik hoop dat het jullie ook allemaal gelukt is. warme groetjes, Ingrid

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 03 Nov 2013

Dag Ingrid Bedankt voor je reactie. Dat het gelukt is, is zeker. Afgelopen, strenge, winter verstookten we voor amper € 100 aan pellets.Door alles zelf te doen heb je je budget veel meer onder controle.

Deel 2: Het ontwerp
Door

Deel 2: Het ontwerp

op 18 Nov 2013

[…] Deel 1 ging het over onze zoektocht naar een eigen woning. In dit deel wil ik het hebben over het […]

Reactie plaatsen