Leemkachel

Leemkachels zijn massakachels die gebouwd worden uit leemstenen en leemmortels. Hierdoor is vrijwel elke mogelijke kachelvorm te realiseren.

Voordelen van leem

LeemsteenLeem is een natuurlijk materiaal en bezit prima vochtregulerende eigenschappen. Zo zorgt leem voor een stabiel binnenklimaat. Maar nog belangrijker voor een massakachel of finoven is de zeer goede warmteopslagcapaciteit van leem.

Bij de productie van leemstenen wordt veel minder energie gebruikt dan voor de productie van bakstenen.

Dankzij de gemakkelijke verwerkbaarheid van leem kunnen er gemakkelijk leuke extra's gerealiseerd worden aan de kachel. Zo is het leuk om bijvoorbeeld een warme, lemen bank te bouwen als uitbreiding van de warmtemuur. Ook het inbouwen van een bakoven of pizza-oven is mogelijk.

Opbouw leemkachel

Het binnenwerk van een leemkachel wordt uiteraard niet van leem gebouwd. De stookkamer wordt opgebouwd uit vuurvaste chamottestenen. Deze stenen kunnen jarenlang weerstaan aan het dagelijks opwarmen en afkoelen zonder te breken.

De buitenmantel wordt uiteraard wel in leemstenen opgebouwd en nadien met leemstuc afgewerkt. Indien gewenst, kan deze nog met een natuurverf worden gekleurd.

Werking leemkachel

Een leemkachel werkt net zoals een klassieke finoven of speksteenkachel op basis van het tengenstroomprincipe. Voor meer uitleg, zie het artikel over de speksteenkachels.

De temperatuur in de stookruimte loopt op tot circa 1.000°C, terwijl de rookgastemperatuur in het schoorsteenkanaal nog slechts zo'n 200°C heeft. De massa van de kachel accumuleert dit warmteverschil. Rendementen van 85% en meer zijn realistisch.

Het is ook mogelijk om een warmtewisselaar te voorzien in de massieve kachels. Zo kun je een buffervat verwarmen voor SWW en vloer- en wandverwarming in andere ruimtes. In combinatie met zonnecollectoren kun je zo volledig CO2-neutraal verwarmen.

In de zomer kan de kachel dienst doen als natuurlijke airco: de masskachel kan 's nachts afgekoeld worden, door de kleppen open te zetten en overdag te sluiten.

Voordelen leemkachels

  • natuurlijk materiaal
  • oneindige mogelijkheden
  • CO2-neutraal verwarmen
  • aangename stralingswarmte
  • (begeleide) zelfbouw mogelijk
  • betaalbaarder dan speksteenkachels

Enkele afbeeldingen

Onderstaande afbeeldingen behoren toe aan www.vuurmeesters.nl

Trapkachel - Leemkachel


Leemkachel - Strak


Leemkachel - Organisch


Leemkachel - Organisch

Judith Geldof
Door

Judith Geldof

op 05 Oct 2022

Zeer mooi! Wil ik ook bouwen :)

Reactie plaatsen