Speksteenkachel of finoven

Speksteenkachels zijn massakachels die gebouwd worden uit Fins speksteen. Ze worden vaak Finovens genoemd. Dit zachtgrijze gesteente is makkelijk bewerkbaar en zijdezacht. Het wordt gedolven in een openluchtgroeve. Een andere naam voor speksteen is Talk of zeepsteen.

Voordelen van speksteen

Speksteen is een natuurlijk materiaal en zeer grote warmteopslagcapaciteit.

Dankzij de gemakkelijke verwerkbaarheid van speksteen kunnen er gemakkelijk leuke extra's gerealiseerd worden aan de kachel. Zo is het leuk om bijvoorbeeld een warme, spekstenen bank te bouwen als uitbreiding van de warmtemuur. Ook het inbouwen van een bakoven of pizza-oven is mogelijk.

Werking speksteenkachel

Een speksteenkachel werkt op basis van het tengenstroomprincipe.

De temperatuur in de stookruimte loopt op tot circa 1.000°C, terwijl de rookgastemperatuur in het schoorsteenkanaal nog slechts zo'n 200°C heeft. De massa van de kachel accumuleert dit warmteverschil. Rendementen van 85% en meer zijn realistisch.

[caption id="" align="aligncenter" width="439"]Het tegenstroomprincipe van Tulikivi Speksteenkachel Het tegenstroomprincipe van Tulikivi speksteenkachel
1. Primaire verbranding
2. Stijgende, brandende houtgassen
3. Dalende rookgassen (tegenstroom) die de buitenwand snel opwarmen
4. Naverbranding van de rookgassen (secundaire en tertiaire verbranding )
5. Luchtaanvoer (ook buitenluchtaanvoer mogelijk)
6. Zware speksteenmassa
7. Uitstraling van geaccumuleerde warmte
8. Isolatie bovenin voorkomt uitstraling naar boven[/caption]

Het is ook mogelijk om een warmtewisselaar te voorzien in de massieve kachels. Zo kun je een buffervat verwarmen voor SWW en vloer- en wandverwarming in andere ruimtes. In combinatie met zonnecollectoren kun je zo volledig CO2-neutraal verwarmen.

In de zomer kan de kachel dienst doen als natuurlijke airco: de speksteen kan 's nachts afgekoeld worden, door de kleppen open te zetten en overdag te sluiten.

Voordelen speksteenkachels

  • natuurlijk materiaal
  • zeer veel mogelijkheden
  • aangename stralingswarmte
  • CO2-neutraal stoken

Nadelen speksteenkachels

  • duur
  • slechts 1 kleur mogelijk: speksteen is lichtgrijs van kleur
Reactie plaatsen