Strobalenbouw - Load Bearing/Nebraska stijl

Load Bearing of Nebraska stijl, is zoals de naam zelf zegt, ontstaan in Nebraska. In de Nebraska Sandhills was geen steen of hout te vinden om huizen te bouwen. Aangezien de blanke kolonisten moesten wachten tot de volgende lente tot er hout werd aangevoerd, bouwden ze voorlopige woningen met enkel strobalen.

Onder strobalenbouw kun je meer informatie vinden over de geschiedenis van strobalenbouw.

Techniek

Bij load bearing hebben de strobalen, naast een isolerende functie, ook een dragende functie. Er is geen dragend skelet voorzien.

Dit houdt natuurlijk in dat het dak de strobalen aandrukt, waardoor enkel woningen met 1 bouwlaag gebouwd kunnen worden.

Er wordt een waterdichte fundering gebouwd tot 20-25 cm boven het maaiveld. Strobalen worden gestapeld in halfsteensverband, zoals een lego-huisje. Met houten pinnen worden de strobalen aan elkaar verankerd.

De balen worden op elkaar aangespannen met spanbanden of metalen draadstangen. Daarna wordt de dakconstructie geplaatst.

Voor ramen of deuropeningen, wordt een houten kader gemaakt, die mee geplaatst wordt bij het optrekken van de wand. Bij loadbearing mogen raam- en deuropeningen maximaal 50% van de wandoppervlakte vullen.

Pas nadat het dak geruime tijd geplaatst werd, is het aangeraden om te pleisteren. Anders zullen de strobalen zich nog teveel zetten, waardoor de pleister zal barsten en scheuren.

Voordelen loadbearing

  • eenvoudige manier van bouwen
  • weinig moeilijke details
  • snelle bouwmethode
  • weinig materiaal nodig
  • besparing op materiaal, want geen houtskelet nodig
  • geen aannemer nodig, waardoor besparing op werkuren

Load bearing is de goedkoopste bouwmethode binnen de strobalenbouw en zowat de gemakkelijkste om uit te voeren. Toch zijn er een aantal nadelen, waardoor in Europa meestal voor post and beam of in-fill methode wordt gekozen (opgevuld houtskelet).

Het is wel een leuke methode om er bijvoorbeeld een tuinhuis of speelhuisje voor de kinderen mee te maken.

LoadbearingNadelen loadbearing

  • openingen in ramen en deuren mogen niet meer dan 50% van de wandoppervlakte bedragen
  • doordat het dak de strobalen aandrukt, mag in principe slechts 1 verdieping gebouwd worden
  • het dak komt op het einde, waardoor het stro gedurende het ganse bouwproces droog gehouden moet kunnen worden.
Reactie plaatsen