Strobalenbouw - Brandveiligheid

Wanneer je bouwt met strobalen zijn mensen vaak bang voor de brandveiligheid. Een van de eerste vragen die je krijgt is...

Is een strobalen huis brandveilig?

Brandveiligheid bestaat uit twee aspecten:
  • brandweerstand van de wanden
  • de brandreactie van het materiaal

Brandweerstand


De brandweerstand is de mate waarin de wand weerstaat aan het vuur, voordat het zijn beschermende eigenschappen verliest: bijvoorbeeld instorten. Door de dikke leemlaag, heeft een strobalen wand een brandweerstand (Rf) van wel 90 minuten (getest in de VS, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken).

Ruim voldoende tijd dus om de woning te ontvluchten.

Wat is de brandreactie van strobalen?


Strobalen zijn stevig samengeperst (90-120 kg/m³), waardoor er niet zo heel veel lucht meer in aanwezig is. Daardoor reageert een strobaal een beetje zoals een dikke houten balk: de vlammen verkolen de buitenste laag, waardoor het vuur vanzelf dooft.

Probeer maar eens een telefoonboek te verbranden. Dit is hetzelfde effect.

Brandverzekering

Sommige verzekeringsmakelaars kunnen moeilijk doen omtrent de brandverzekering. Leg hen rustig uit waarom dit niet nodig is.

Je kunt hierbij handig gebruik maken van het Oostenrijks brandattest met bijhorende vertaling naar het Nederlands.

Opgepast op de werf!

Hoewel een afgewerkte strobalen woning brandveilig is, dient er wel goed opgelet worden op de werf. Los stro brand namelijk wel heel gemakkelijk.

Zorg er dus voor dat los stro wordt verzameld in zakken. Bewaar deze op een veilige plek op het bouwterrein, zodat je ze later kunt gebruiken om te verwerken in de leempleister. Rook niet op de werf en vraag uw bezoekers vriendelijk hetzelfde te doen (het is ook nog gezonder en goedkoper). Let ook op met alle mogelijke warmtebronnen.
asbl la veillee
Door

asbl la veillee

op 24 Nov 2019

GOEIEDAG? kan ik met los stro een zolderruimte (tussen plafond -van fermacell en vloer ) isoleren of moet dit omwille van brandveiligheid en voorschriften verzekering met vast, geperst stro ? Kan ik door toevoegen kleiwater toch los stro gebruiken ? Moet ik stro 'zouten' tegen ongedierte ? Dank voor uw zorgvuldig antwoord !

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 04 Jan 2020

Sorry voor de late reactie. Los stro in het plafond zou ik inderdaad niet doen in verband met brandveiligheid. Zouten is in principe ook niet nodig, aangezien er in stro geen voedingswaarde zit. Stro is houtig materiaal. Maar los stro is wel een uitstekend nest(materiaal) voor muizen en dergelijke. Een beter materiaal zou misschien https://ecobouwadvies.be/ecologische-bouwmaterialen/ecologische-isolatiematerialen/papiervlokken-cellulose-isolatie/" rel="noopener" target="_blank">papiervlokken of https://ecobouwadvies.be/ecologische-bouwmaterialen/ecologische-isolatiematerialen/houtwol/" rel="noopener" target="_blank">houtwolvlokken (cellulose) kunnen zijn.

Reactie plaatsen