Strobalenbouw - met houtskelet

Strobouw met houtskelet is ontstaan als oplossing voor de nadelen die Load Bearing met zich mee brengt. Vandaag de dag worden de meeste strobalenwoningen opgebouwd met een houtskelet gevuld met strobalen. De Engelse term voor deze methode is Post and Beam (palen en balken).

Techniek

Bij strobalenbouw met houtskelet, hebben de strobalen geen dragende functie. Zoals de naam het zegt, zorgt het houtskelet voor de dragende structuur (skelet) van de woning. De strobalen worden daarna tussen het skelet geplaatst als opvullend isolerend materiaal. Op de strobalen wordt dan langs beide zijden een bepleistering aangebracht.

Er bestaan meerdere technieken om te bouwen met houtskelet en strobalen. Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende.

In-Fill Methode (België)


De In-Fill Methode wordt meestal gebruikt in België


In België, maar ook in veel andere Europese landen, wordt een houten skelet gebouwd, waartussen de strobalen worden gestapeld in halfsteens verband.

De houten kolommen staan om de 3-4 meter. Elke laag strobalen wordt met de volgende laag verticaal verankerd door middel van (wilgen)takken. Per 2 of 3 lagen worden de strobalen, door middel van een horizontale dwarsbalk, samengeperst.

Nadien worden de wanden langs binnen bepleisterd met leem. Waar een houten kolom is wordt een jute-lap in de leem ingewerkt, zodat de leem niet barst (hout zet uit en krimpt bij verschillende vochtgehaltes).

Langs buiten wordt meestal gebruikgemaakt van traskalk. Deze pleister is beter bestand tegen weersinvloeden. Als eerste laag wordt wel vaak gewone leem gebruikt. Dit is goedkoper.

Prefabricatie (Duitsland)


Prefab strobalenwand van FASBA


FASBA is een Duitse firma die zich specialiseert in het bouwen van geprefabriceerde strowoningen. Er worden verdiepingshoge, houten frames  gemaakt met een breedte afhankelijk van het ontwerp (tussen de 90 en 180 cm). De strobalen worden op zijn kant geplaatst (dus met de smalle kant als muurdikte). Ze worden onder druk in het frame geperst om geen kieren en spleten te hebben.

Beide zijden van het paneel worden met 3 cm basisleem afgewerkt, voordat ze naar de werf gaan. Eens op de werf worden de panelen aan elkaar verankerd en verder afgewerkt.

CUT techniek (Frankrijk)


CUT-Techniek FrankrijkDe CUT-techniek werd ontwikkeld door Tom Rijven en wordt in Frankrijk vaak toegepast. Deze techniek is een combinatie van Load Bearing en In-Fill. De strobalen worden dragend toegepast, maar worden tussen dunne houten staanders gefixeerd met houten latten. De staanders staan om de 70-75 cm (lengte strobaal).

De strobalen worden al op voorhand ingesmeerd met een leempap en na de fixatie (met de houten latten) worden de koorden van de baal doorgesneden. Zo kan de spanning van de strobalen zich verdelen over de ganse muur.

Door elke strobaal te fixeren ontstaat een zeer flexibele bouwmethode met toch zeer stabiele constructies. Een hellende wand tot 30° is zo zelfs mogelijk.

Deze bouwmethode zorgt voor een beperkter gebruik aan hout dan twee bovengenoemde methodes.

Tussenmethode voor rijwoningen (EcoBouwAdvies)


Strobalenwand EcoBouwAdviesWanneer je een woning of aanbouw tussen twee bestaande woningen wilt bouwen met strobalen wanden, kun je helaas niet langs beide zijden uw muren bepleisteren. Toen wij onze woning wensten te verbouwen, wilden we onze uitbouw met strobalen bouwen.

Daarom ontwikkelden we een tussenoplossing. We prefabriceren de muren in 1 geheel, plat op de grond. De tussenafstand tussen de balken is 1 strobaal breed. Langs de achterkant van de wand bevestigen we houtwolplaten (gutex, celit 4D...). Daarna zetten we de wand rechtop, waarna we ze kunnen opvullen met strobalen. De wand staat los van de buren, zodat er een spouw ontstaat vochtproblemen absoluut te vermijden.

Om de strobalen goed te laten aansluiten aan de houtwolplaten, smeren we ze eerst goed in met een dikke laag basisleem. Om zeker te zijn dat de balen voldoende gespannen in het frame komen, moeten we ze met een hydraulische krik extra persen en nieuwe koorden aanbrengen. Zo reduceren we de strobalen van 90 tot 75 cm lang.

Per kolom persen we de strobalen samen met de hydraulische krik, zodat ze mooi aansluiten op elkaar. Daarna haal je de krik weg en maak je de laatste strobaal op maat. Deze span je er dan in. Nadien alle koorden lossen, zodat de spanning zich verdeelt. Hierdoor bekom je 1 zeer stevige laag stro.

Voor het (plat) dak kun je delfde methode gebruiken: per 2 strobalen de balen tegen elkaar duwen met een krik (een gewone krik, hydraulisch werkt niet horizontaal) en de laatste strobaal op maat ertussen. Daarna alle koorden lossen.

Voordelen strobouw met houtskelet

Bouwen met een houtskelet heeft heel wat voordelen. De nadelen van Load Bearing worden allemaal teniet gedaan met een houtskelet:
  • GEEN beperkingen in oppervlaktes van ramen en deuren
  • meerdere verdiepingen mogelijk
  • snel droog: volledig skelet kan in een 3-tal weken geplaatst worden, inclusief waterdicht dak
  • expressieve bouwvormen zijn mogelijk
  • als de houten draagbalken zichtbaar blijven, creëer je een warm interieur, zonder meerkost aan afwerking
  • minder kans op barsten van de pleisterlaag door zetten van het gebouw
  • gemakkelijk aan te leren voor Doe Het Zelvers; vrienden en familie kunnen na een korte introductie meehelpen

Nadelen strobalenbouw met houtskelet

  • Volledig zelf bouwen is iets moeilijker door het houtskelet. Al hebben wij dit ook zelf gedaan.
  • Door het gebruik van een houten skelet, wordt de kostprijs uiteraard hoger.
Reactie plaatsen