Ons bouwavontuur

Er wordt vaak beweerd dat (een rijwoning) verbouwen tot een passiefhuis onmogelijk is. Graag wil ik het tegendeel bewijzen.
Volg hier ons bouwavontuur en onze ervaring. Wij verbouwden een rijwoning volgens de passiefhuisprincipes en hoeven nauwelijks nog te verwarmen.
Belangrijker nog: we deden dit met ecologisch verantwoorde materialen, wat de woning nog gezonder maakt voor zowel onszelf als het milieu.

Deel 4: Vloerplaat en vloeropbouw

Bij het bouwen van de woning begin je vanzelfsprekend bij de funderingen en vloerplaat, na het plaatsen van de rioleringen uiteraard. De meeste woningen worden voorzien van betonnen sleuffundering en/of een (gewapende) betonplaat.

Omdat beton (cement) en staal een relatief grote milieu-impact hebben, is het altijd interessant als je gebruik van die materialen kunt beperken. Omdat er nog geen vloerplaat aanwezig was, moesten we hier op zoek gaan naar een oplossing.

Lees meer

Deel 3: Energieprestaties

Iedere bouwer/verbouwer kent het wel. Je wil je woning verbeteren door het plaatsen van isolatie, ventilatie, (super)isolerende beglazing… Of bij nieuwbouw komt de vraag: ‘voor welk E-peil gaan we?’

Hoe ver ga je hierin? En hoef je je hierin te interesseren?

Al sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in passiefhuizen en nulenergiewoningen. Mijn droom was om er ooit zelf een te bouwen. Toen we aan ons bouwavontuur begonnen, vroeg ik me nauwelijks af hoe ver we hierin zouden gaan. We wilden een woning die gewapend is voor de toekomst.

Lees meer

Deel 2: Het ontwerp

In Deel 1 ging het over onze zoektocht naar een eigen woning. In dit deel wil ik het hebben over het ontwerp/de indeling.

Ons bouwprogramma:

  • ruime (woon)keuken
  • zithoek met kachel
  • ruime bureauruimte met connectie naar leefruimtes
  • inkom met apart toilet
  • badkamer met (voorziening voor) bad, (inloop)douche, dubbele lavabo en eventueel nog een extra toilet
  • minstens 2 slaapkamers, indien mogelijk 3
  • een aparte dressing zou mooi meegenomen zijnLees meer

Deel 1: Ons eerste jaar in onze Passiefwoning

Ik weet het. Het is reeds lang stil op mijn website. Te lang. Tijd … we komen het allemaal te kort. Maar ik beloof dat het vanaf nu wat harder zal gaan. Ik doe mijn uiterste best om de komende weken en maanden de site nieuw leven in te blazen, meer artikels te plaatsen en enkele leerzame cursussen te schrijven.

Om te beginnen wil ik jullie de komende weken meenemen in ons bouwavontuur: verbouwing van rijwoning tot passiefhuis. Het hoe, wat en waarom. Ik hoop dat het een verrijkend verhaal zal worden voor allen die nog moeten beginnen met bouwen of verbouwen, maar eveneens voor degenen die wat verbeteringen aan hun woning willen aanbrengen.Lees meer