DoucheWarmteWisselaar - Warmte uit de riool!

DoucheWarmteWisselaar - Warmte uit de riool!

Een DoucheWarmteWisselaar/DouchepijpWarmteWisselaar (DWW) of Douche-WarmteTerugWinning (DWTW) zorgt voor een enorme besparing op jouw energiefactuur. In een hedendaagse woning gaat steeds minder energie naar het verwarming en verlichting van de woning. Procentueel gezien gaat dus steeds meer energie naar sanitair warm water (SWW).

Om het verbruik van dat water te beperken kun je natuurlijk een aantal gekende maatregelen treffen, zoals een spaardouchekop, geen regendouche gebruiken, massagedouche vermijden, korter douchen... Een groot nadeel bij veel van deze maatregelen is dat je er echt wel moeite voor moet doen om een besparing te realiseren. Daarnaast heb je vaak een afname van comfort.

Hoewel het soms wel goed is om zich af te vragen of we zoveel comfort nodig hebben als we gewend zijn, is het toch altijd leuk om maatregelen te kunnen treffen die zowel energiebesparend werken, als geld opleveren en waarbij we niet moeten inboeten aan comfort.

Werking DoucheWarmteWisselaarWat is een DoucheWarmteWisselaar?

Een douchewarmtewisselaar of kortweg DWW is een buis in buis systeem die de energie uit het afgevoerde douchewater recupereert. Door een centrale afvoerbuis stroomt het warme afvalwater (douchewater) naar beneden. Rond die afvoerbuis zit een mantel waardoor vers koud drinkwater spiraalsgewijs in tegenovergestelde richting stroomt (van beneden naar boven dus).

Water stroomt in een afvoerbuis steeds langs de wanden naar beneden. Het vormt een film die gemakkelijk zijn warmte afgeeft. De warmte-uitwisseling gebeurt op zo een efficiënte wijze dat, ondanks het relatief klein temperatuurverschil, er steeds een aanzienlijke energiebesparing optreed.

Hoe plaats ik een DWTW?

Een douchewarmtewisselaar wordt zo dicht mogelijk geplaatst onder de douche. Het koude, voorverwarmde water stroomt enerzijds naar de thermostatische douchekraan en anderzijds naar de boiler. Hierdoor ontstaat een optimaal rendement. Het is geen vereiste dat de DWW recht onder uw douche wordt geplaatst, maar het is wel aan te raden. Hoe verder de DWW van uw afvoer, hoe lager het rendement.

Wat is het rendement van een DoucheWarmteWisselaar?

Het rendement van een DWW hangt van heel wat factoren af. Maar doorgaans geeft de fabrikant een theoretisch rendement op van 40-65%. Dit hangt van fabrikant tot fabrikant af.

Factoren die het rendement beïnvloeden


Fabrieksgebonden factoren die het rendement beïnvloeden:

Materiaalkeuze: Een douchewarmtewisselaar die volledig uit koper bestaat heeft een iets lager rendement dan een warmtewisselaar met een pvc buitenmantel. Omdat de buitenste mantel niet moet opgewarmd worden, zal de warmte-uitwisseling tussen warm en koud water sneller optreden.

Lengte: Hoe langer de DWW, hoe meer contactoppervlak en dus hoe hoger het rendement.

Er zijn echter nog andere niet-fabrieksgebonden factoren die het rendement kunnen beïnvloeden:

Debiet: bij een regendouche verbruikt men al snel 12-15 liter per minuut. Dat wil dus ook zeggen dat er zoveel koud water omhoog en evenveel omlaag moet door de DWW binnen dezelfde tijd. Het is dus vanzelfsprekend dat, hoe lager het debiet is, hoe hoger het rendement. Hiermee sla je trouwens twee vliegen in 1 klap: lager debiet = minder (warm) waterverbruik EN een beter rendement.

Douchetijd: Contradictorisch genoeg geeft een langere douchebeurt een hoger rendement dan een korte douchebeurt. Waarom? Eenvoudigweg omdat het ongeveer 1 minuut duurt vooraleer de DoucheWarmteWisselaar opgewarmd (op zijn volle rendement) is. Als je dus 2 minuten douchet met een rendement van 50% gedurende zijn volle rendement, dan behaal je slechts ongeveer 25% over de volledige douchebeurt. Bij een douchebeurt van 10 minuten zal dit al opgelopen zijn tot zowat 45%. Uiteraard zal bij een korte douchebeurt uw totale energieverbruik toch nog lager liggen!

Afstand douchte tot DWW: Het is belangrijk om de DWW zo dicht mogelijk bij de afvoer van uw douchebak te plaatsen. Iedere horizontale afwijking van 1 meter, verlaagd het rendement met ongeveer 1%.

Waar koop ik een DoucheWarmteWisselaar?

Sinds kort kun je op mijn webshop de Bries Douchepijpwarmtewisselaar kopen voor een gereduceerde prijs en GRATIS AAN HUIS GELEVERD.

Naas de DWW kun je er ook de Bries DouchebakWarmteWisselaar en Bries DouchegootWarmteWisselaar bestellen.

Douchebak WWDouchebakWarmteWisselaar

Er bestaat ook een douchebak met warmte-uitwisseling. Dit is een oplossing als uw douche op de gelijkvloerse verdieping staat, of als uw douche-afvoer moeilijk bereikbaar is.

Hou er echter rekening mee dat deze douchebakwarmtewisselaar aanzienlijk duurder zijn en een lager rendement (max. 48%) hebben.

DouchegootWarmteWisselaar

Wens je een inloopdouche op de gelijkvloers, dan kan je gebruikmaken van een DouchegootWarmteWisselaar. Deze haalt een rendement tot 49%. De prijs van een douchegootwarmtewisselaar is gelijkaardig aan die van een douchebakwarmtewisselaar en dus ook duurder dan een DouchepijpWarmteWisselaar.

Terugverdientijd

Het is altijd moeilijk om de terugverdientijd te berekenen van een energiebesparende maatregel.

Een douchewarmtewisselaar zal zich het snelst terugverdienen bij de meest verkwistende families. Ben je echter zeer zuinig in verbruik (korte douches, spaardouchekop) en/of heb je bijvoorbeeld zonnecollectoren, dan zal de terugverdientijd al snel oplopen.

Hoe dan ook is het een zeer interessante investering. Een DoucheWarmteWisselaar MOET je gewoon hebben.

Ik berekende reeds voor heel wat mensen de terugverdientijd (bij zelfinstallatie) en kwam tot onderstaande conclusies.

Uitgaande van een gezin van 4 personen die 5-6 maal per week douchen gedurende 8,4 minuten hebben volgende terugverdientijden. Ben je met meer of minder thuis? Gebruik gewoon de regel van 3 om uw terugverdientijd te weten: 2 personen = tijd x 2.

De bovenste waarden zijn voor personen zonder zonneboiler, daaronder de waarden met zonneboiler. Hierbij is uitgegaan van een jaarlijkse dekking van 50% voor de zonneboiler (dus gewoon terugverdientijd x2) en een DWW-rendement van 65%.
















































Verbruik
(L/min)

Terugverdientijd


GasElektriciteit
zonder zonneboiler
5,84,381,59
92,821
122,120,77
met zonneboiler
5,88,763,19
95,652
124,231,54


 

Er rekening mee houdend dat een douchewarmtewisselaar zo goed als onverwoestbaar is, dan is dit zeker een interessante investering.
Marie
Door

Marie

op 17 Jun 2021

Interessant om te lezen dat deze warmte wisselaar tot 65 procent rendement op kan leveren. Ik ga kijken of dit in onze woning ook mogelijk is. Ook ga ik mijn loodgieter om advies vragen, aangezien ik hier nog niet veel vanaf weet!

Ben Martens
Door

Ben Martens

op 03 Apr 2015

Beste Robin, Wat als je sanitair water verwarmt word door een lucht/water warmtepomp met boilervat die in de kelder staat en de douche zelf op de 1ste verdiep. Is het dan beter om de DWW enkel op de douche aan te sluiten of kan je toch nog aansluiten op de warmtepomp? mvg Ben

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 03 Apr 2015

Dag Ben Dan zou je inderdaad best enkel naar de thermostatische douchemengkraan gaan, gezien de afstand uw rendement teveel naar beneden zou halen.

Jonas
Door

Jonas

op 12 Mar 2014

Dag Robin, Versta ik het goed dat je boiler zich hiervoor wel boven je douche moet bevinden? Wat als je met een buffervat werkt dat zich op het gelijkvloers aanwezig is? Groetjes, Jonas

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 12 Mar 2014

Dag Jonas Nee hoor. Je boiler mag zich eender waar bevinden. Uiteraard dient voor een douchepijpwarmtewisselaar de douche zich wel op een verdieping te bevinden. Dus een verdieping hoger dan de riolering. Bij mij thuis staat mijn buffer op dezelfde verdieping als mijn douche, maar deze mag dus ook op de gelijkvloers staan. Vriendelijke groeten Robin Demey

Robin Franken
Door

Robin Franken

op 22 Mar 2013

Hallo Robin, door Erwin Mlecnik werd ik geattendeerd op DWW oplossingen. Ik ben vooral geïnteresseerd een systeem eens te monitoren. Hier geldt meten is weten. Ik stel me zo voor dat aanvoer en afvoer temperatuur interessante gegevens zijn. Ook het water, gas of elektra verbruik zou ik hierin willen mee nemen. Het is een pluspunt wanneer we visueel kunnen aantonen dat de DWW bespaart, een mooi artikel. Mogelijk kunt u nog kennis delen of wordt er al een dergelijk pilot uitgevoerd, dan verneem ik het graag. WIFRAadvies is een innovatieve ondernemer die de meterruimte als hart van de woning ziet waar informatie zorgeloos wordt gedeeld, uitgangspunt hierin is dat die informatie wordt gebruikt voor preventie. Momenteel wordt er teveel gedacht in correctief onderhoud wat ons milieu niet ten goede komt. Eerder hebben we succesvol een pilot gedaan met het AOP, het aansluitpunt voor televisie en internet. De oude opzet is niet meer van deze tijd, met de nieuwe iAOP ( intelligent Abonnee Overname Punt) is dit probleem opgelost.

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 22 Mar 2013

Dag Robin De DWW werd reeds door KIWA uitgemeten en getest. Uiteraard is dit geen praktijkopstelling. Ik sta hier zeker voor open. Echter woon ik in België (Ieper). Ik weet niet of je zover komt. Neem gerust verder contact met me op via mail (of het contactformulier)

Marieke van Tongeren
Door

Marieke van Tongeren

op 18 Dec 2012

Het lijkt me een goeie manier om te besparen, maar....als je niet handig bent, is het een risico dat de hele badkamer opengebroken moet worden? Lees mijn kluservaring: http://zuinigdoen.nl/bespaar-door-zelf-te-klussen/ Kan je iets op je site zetten of dit een grote ingreep is? Anders duurt het wel heel lang voordat je uit de onkosten bent en gaat besparen

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 18 Dec 2012

Het is niet de bedoeling om je badkamer open te breken uiteraard. Een DWW is vooral interessant als je badkamer zich op de verdieping bevindt en je gemakkelijk aan de afvoer van je douche kan. Dan is het gewoon een kwestie van die afvoer doorzagen, de DWW ertussen en ook nog de koudwaterleiding naar je boiler omleiden via de DWW. Bijkomend kun je, indien dit geen breekwerk vraagt, best nog je koudwaterleiding van je thermostatische kraan laten komen van je DWW. Zie het schemaatje hierboven.

Fokje
Door

Fokje

op 08 Aug 2012

Interessant artikel Robin. Ik had er nog nooit van gehoord. hartelijke groet Fokje

Peter-Pim
Door

Peter-Pim

op 11 May 2012

Robin leuk artikel! Ik wist het helemaal niet. Probeer contact te zoeken met Transition towns in Nederland die vinden dergelijke informatie fijn om te weten en je hebt een voedingsbodem bij de juiste doelgroep. Succes!

Reactie plaatsen