Spaardouchekop - Een must in elk huishouden

Bespaar drinkwater door middel van een spaardouchekop.Een spaardouchekop kan u heel wat water en energie besparen.

Een gemiddelde douchekop verbruikt 12-18 liter water per minuut. Deze hoeveelheid water moet je ook opwarmen en verbruikt dus heel wat elektriciteit of gas.

Algemeen wordt er gesproken over een spaardouchekop wanneer het verbruik beneden de 10 liter water per minuut ligt. Ik raad je aan om te kiezen voor een model met een verbruik tussen de 6 en 9 liter.

Dit betekent een grote besparing op uw water- EN energiefactuur.

Is een spaardouchekop comfortabel?

Veel mensen hebben een vooroordeel tegenover spaardouchekoppen. Ze denken dat ze door het lagere debiet, minder comfort zullen ervaren of langer onder de douche moeten staan.

Dit klopt echter niet. De douchekoppen zijn zo ontworpen dat je hetzelfde gevoel/resultaat krijgt als een standaard douchekop.

Regendouche


Een klassieke regendouche verbruikt al snel 18-25 liter water per minuut. Dit is voor veel mensen DE reden om geen regendouche te nemen. Nochtans is het niet altijd nodig om in te boeten aan comfort om ecologisch en economisch te besparen. Er bestaan al regendouches met een verbruik van amper 5,8 l/min.

Een spaardouchekop verdien je terug in 1 maand

Uitgaande van een gezin van 4 personen die 5-6 maal per week douchen gedurende 8,4 minuten (Vlaams gemiddelde), een douchekop van €75 en een elektrische boiler, verdien je de spaardouchekop terug in minder dan 1 maand.

Volgende factoren zullen de terugverdientijd sterk beïnvloeden:
  • Gezinssamenstelling: met hoe meer u bent, hoe sneller terugverdiend.
  • Verwarming op aardgas: aardgas kost merkelijk minder per kWh dan elektriciteit.
  • Vast nachttarief: bij de berekening hierboven is uitgegaan van een elektriciteitstarief van 22 c€/kWh, uiteraard zullen met een vast nachttarief uw stookkosten lager zijn.
  • Zonneboiler: met een zonneboiler kunt u zowat de helft van het jaar voldoen aan uw SWW-behoeft. Met een spaardouchekop verleng je die periode. Hierdoor zal de terugverdientijd meer dan verdubbelen.
  • DoucheWarmteWisselaar: met een DWW recupereer je de helft van de warmte uit je afgevoerde douchewater. Hierdoor zal de terugverdientijd van uw spaardouchekop sterk beïnvloed worden. De terugverdientijd zal zowat verdubbelen. Een spaardouchekop verhoogt wel het rendement van uw DWW, wat dat deels zal compenseren.
  • Regenwater: gebruik je regenwater om je te douchen, dan zal de terugverdientijd ook iets hoger liggen, aangezien in de berekening uitgegaan is van stadswater.

Afhankelijk van bovenstaande factoren kan de terugverdientijd dus oplopen van een maand tot enkele jaren.

Maar rendabel is een spaardouchekop hoe dan ook!
Henk
Door

Henk

op 29 Mar 2018

"Volgende facturen zullen de terugverdientijd sterk beïnvloeden:" Factoren • DoucheWarmteWisselaar: met een DWW recupereer je de helft van de warmte uit je afgevoerde douchewater. Hierdoor zal de terugverdientijd van uw spaardouchekop sterk beïnvloed worden. Een spaardouchekop verhoogt het rendement van uw DWW. De terugverdientijd zal zowat verdubbelen. Als het rendament hoger wordt, verwacht je dat de terugverdientijd lager wordt. Dus halveren. Je hebt immers dubbele winst. Of zie ik dat verkeerd?

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 04 Jan 2020

Dag Henk Ik zie je reactie nu pas helaas. Ik zie dat ik het inderdaad wat ongelukkig formuleer. Als je reeds een DWW hebt, zal je verbruik al ongeveer 50% lager liggen. Daardoor wordt de terugverdientijd van een spaardouchekop verdubbeld ongeveer. Het positieve aan de spaardouchekop is dat je een lager debiet hebt, wat weer gunstig is voor het rendement van je DWW. Op die manier spaar je toch nog een paar procent extra uit.Maar eigenlijk mag je een DWW en spaardouchekop niet als een OF/OF maar als een EN/EN verhaal zien. De kostprijs van een spaardouchekop is zo laag, dat je deze eigenlijk sowieso zou moeten installeren. Al is het maar om water te besparen. Als je DWW en spaardouchekop tegelijk installeert is de besparing enorm.

Reactie plaatsen