Houtwol

Houtwol-isolatie wordt gemaakt van hakhout afkomstig van den en spar. Er worden lange, dunne houtvezels samen met een bindmiddel gecomprimeerd tot een lichte plaat of deken.

Houtwol kan ook in de vorm van vlokken worden ingeblazen, net zoals papiervlokken (cellulose-isolatie).

Houtwol is dampopen

Een typische eigenschap van bio-ecologische materialen is de extreme dampopenheid. Dit zorgt ervoor dat de constructie kan uitdrogen naar buiten toe.

Thermisch isolerend, ook in de zomer

Houtwol is een goede isolator, met lambdawaarden (warmtegeleidingscoëfficient) van 0,035 tot 0,049 W/mK. Voor elk bouwdeel is er wel een houtwolproduct beschikbaar: onderdak, dakspanten, spouwmuur, houtskeletwand, vloeren, geluidswanden, platte daken, bepleisterbare isolatie...

De meest voorkomende toepassing van houtwol is het onderdak. Houtwolplaten zijn een ideaal alternatief voor de gekende minuiseriteplaten, onderdakfolies... Door gebruik te maken van een onderdak in houtwol, heb je geen koudebruggen meer ter hoogte van kepers of dakspanten. Daarnaast bekom je een winddicht onderdak.

Beschermt tegen oververhitting


Houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit van zo'n 2000-2100 J/kgK. Door de grote volumieke massa van houtwolplaten bekom je een uitstekende bescherming tegen oververhitting in de zomer. Een onderdak in houtwol, gecombineerd met ingeblazen cellulose of houtwoldekens vormt zo een ideale isolatie voor zowel hellende, als platte daken.

Akoestisch isolerend

Door zijn veerkracht en relatief grote massa is houtwol een goede akoestische isolator. Houtwol kan dus uitstekend dienen als isolatie op verdiepingsvloeren en tussenmuren.

Duurzaam

Houtwol is door zijn natuurlijke oorsprong een duurzaam isolatiemateriaal.
Reactie plaatsen