Pluimenisolatie - een donsdeken rond uw woning

Pluimenisolatie - een donsdeken rond uw woning

Pluimenisolatie wordt gemaakt van eendenpluimen. Met een lambdawaarde van 0,0330 - 0,0367 W/mK scoren pluimen zelfs beter dan houtwol of papiervlokken (cellulose).

Geen dampscherm

Pluimenisolatie heeft het vermogen om grote hoeveelheden vocht in zich op te nemen. Dit tot wel 70% van het eigen gewicht, in de vorm van waterdamp. Hierbij verliezen de pluimen hun isolatiewaarde niet.

Op deze manier regelen de verend de vochtigheid in uw woning door op vochtige momenten het overschot aan vocht op te nemen, om deze bij drogere periodes langzaam terug af te geven aan de omgeving.

Door deze uiterst grote vochtbuffer-capaciteit is een dampscherm of damprem overbodig. Uiteraard blijft luchtdichting wel zeer belangrijk.

Pluimenisolatie is gezonde isolatie

De isolatie wordt samengesteld uit 70% pluimen, 20% bindvezels en 10% wol. De binding tussen de materialen gebeurt zonder hars of lijm, maar door verhitting. De veren worden gewassen en gesteriliseerd op 150°C. Ook de wol wordt gewassen. De isolatie wordt ook behandeld tegen mijt.

Doordat pluimen zeer ademend zijn, bijdragen tot de vochthuishouding en geen allergische reacties veroorzaken, helpen ze mee aan een uitstekend binnenklimaat.

Daarnaast heeft pluimenisolatie een uitstekende akoestische demping.

Verwerking

Pluimenisolatie is beschikbaar op rollen of in plaatvorm. Er zijn geen bijzondere veiligheidsmaatregelen of voorzorgen nodig: mondmasker en handschoenen zijn niet vereist bij plaatsing van de isolatie.

Ze worden mechanisch gehecht met traditioneel mechanisch fixatiemateriaal of de isolatie kan met isolerende lijm worden aangebracht. Het snijden gebeurt met een schaar of breekmes.

Pluimenisolatie kan gebruikt worden in (spouw)muren, daken en balkenvloeren of als akoestische tussenvloer.

Duurzame veren

Verenisolatie is waterbestendig. Als er dus een lek in je dak zit, dan kan de isolatie opnieuw gebruikt worden. De oorspronkelijke vorm en isolerend vermogen komen volledig terug.

Pluimenisolatie is uiteraard een nagroeibare isolatie, aangezien deze wordt gemaakt van de veren van eenden.

Veren zijn een afvalproduct; men kan er niet veel nuttigs mee aanvangen. Een ideaal bio-ecologisch isolatiemateriaal dus.

 
Reactie plaatsen