Papiervlokken - Cellulose-isolatie gemaakt uit kranten

Papiervlokken - Cellulose-isolatie gemaakt uit kranten

Papiervlokkenisolatie worden al vele tientallen jaren toegepast als isolatiemateriaal in woningen. Ze worden vaak cellulose of cellulose-isolatie genoemd. Nochtans kunnen ook houtwol(vlokken) onder de categorie cellulose vallen.

Papiervlokken, hier verder cellulose genoemd, bestaan uit gerecycleerd krantenpapier. Zoals je weet wordt papier gemaakt van bomen die tijdens hun levensduur heel wat CO2 in zich opslaan. Het is dus belangrijk om dit materiaal zolang mogelijk in omloop te houden. Dankzij cellulose kun jij daarvoor zorgen.

Van krant tot isolatie

Papierbalen De grondstof voor papiervlokken komt van recyclagebedrijven. Kranten komen aan als grote, geperste balen papier.

In meerdere stappen wordt dit papier versnipperd en ontrafel, om zo een veerkrachtige cellulose-isolatie te bekomen. Tijdens dit proces wordt het fijnste stof afgezogen en worden er additieven voor schimmel- en brandwering toegevoegd.

Cellulosevezels hebben een specifieke structuur die ervoor zorgt dat er vlokken worden gevormd. Deze vlokken hechten zich gemakkelijk aan elkaar, zodat een betrouwbare, stabiele isolatie gegarandeerd wordt. De vlokken voelen een beetje aan zoals watten.

Wanneer de isolatie klaar is voor transport, wordt deze verpakt in PE zakken. Deze zijn recycleerbaar en ecologischer dan bv. kartonnen dozen.

Papierbalen

Cradle To Cradle

Papiervlokken zijn een ideaal voorbeeld van Cradle To Cradle. Met Cradle To Cradle proberen we zoveel mogelijk ons afval te hergebruiken of herwerken tot nieuwe, bruikbare producten. Zo worden PET-flessen bv. gebruikt om tuinmeubels te maken.

Cellulose is afval (oude kranten) die verwerkt wordt tot nieuwe materiaal (isolatiemateriaal). Maar ook later in de levensfase is cellulose een ideaal voorbeeld:
Bij afbraak van gevels, daken, vloeren... gevuld met papiervlokken, kun je deze vlokken verzamelen en hergebruiken.

Bereik de onbereikbare hoekjes

Omdat cellulose wordt ingeblazen, kun je de moeilijkste daken en vloeren opvullen. De cellulose zorgt voor een naadloze isolatielaag en past zich perfect rond balken, leidingen...

Thermische isolatie

Cellulose-isolatie heeft een vergelijkbare isolatiewaarde als minerale wol, zoals glas- en rotswol (0,037 - 0,4).

Zomerhitte isoleren

Door de grote warmtedoorslag van cellulose, stijgt de temperatuur onder hellend dak veel minder dan met conventionele isolatiematerialen. Wanneer op een mooie, hete zomerdag een zolder met minerale wol wordt opgewarmd tot onaangename 27°C, dan stijgt de temperatuur in dezelfde ruimte, geisoleerd met cellulose, niet boven een comfortabele 23°C.

Geluidsisolatie

Dankzij de naadloze isolatie, de relatief grote massa en de zachte textuur, zorgt cellulose voo een uitstekende geluidsisolatie.

Papiervlokken en brandveiligheid

Cellulose heeft de uitstekende eigenschap om zeer goed vuur tegen te houden. Wanneer je bijvoorbeeld moet vluchten op het dak bij brandgevaar, dan zullen uw overlevingskansen spectaculair groter zijn met papiervlokken, dan bijvoorbeeld met pur-platen.

Bekijk onderstaande videos, en overtuig jezelf: 

arthur van santen
Door

arthur van santen

op 30 Sep 2021

Interessant en willen kijken om dit ook in afrikaanse landen toe te gaan passen wanneer wij daar huizen bouwen . Hele proces is daar nu onbekend . Is dit makkelijk te leren door deze papierverzamelaars/dure apparatuur nodig ?

apas
Door

apas

op 10 Jan 2020

wil de vloer geisoleerd hebben met Papier isolatie vlokken wil dat zelf doen ben zelf ondernemmer waar kan ik deze matriaal aankopen en machine huren .. wie wil mij dat info door geven al vast bedankt

P. de Vries
Door

P. de Vries

op 30 Oct 2015

Papier isolatie vlokken is een prima product ,maar wij maken hier ook prachtige matten van bekijk ons product eens en je bent onder de indruk.

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 01 May 2013

Dag Edward, Bedoelt u een Rf van 30 minuten? Dat is niet bijster veel. Met een gipskarton of gipsvezelplaat kom je er waarschijnlijk al. Uiteraard is het opvullen van de schacht zeer aan te bevelen naar akoestiek toe. Maar of dit praktisch is naar eventuele latere aanpassingen is maar de vraag. Als je de schacht (met cellulose) wil volblazen, moet je er in ieder geval voor zorgen dat alle kieren en spleten afgedicht zijn (doorvoeren door muren, vloeren...). Ik stuur je vraag even door naar een ervaren plaatser.

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 02 May 2013

Dag Edward, Hier de reactie van een professional. Hij heeft zowat hetzelde gedacht als mezelf: 'Dit is inderdaad niet de juiste oplossing voor sanitaire schachten, daar zijn andere en betere oplossingen voor. Dit lijkt me een beetje een goedkope snel-snel oplossing... Brandweerstand hangt af van de totale opbouw, niet enkel van 1 component ; o.a. dikte van de isolatielaag, exacte positie van de leidingen in die laag, etc. Bij inspuiten zijn de leidingen nadien ook niet meer toegankelijk. Ik zou in ieder geval inzetten op de (liefst demonteerbare) omkasting, als die zelf Rf 30 is, zijn we al een heel eind... Voor garanties op papier wend je je best tot de importeurs, lijkt mij de enige manier..." Ik hoop dat je hieraan iets hebt. Vriendelijke groeten Robin Demey

Edward Kerkhof
Door

Edward Kerkhof

op 01 May 2013

Beste Robin, Wij hebben een oplossing nodig voor sanitaire schachten tussen 2 hotelkamers. De schachten dienen 30 brandwerend te worden [aangetoond op papier]. Kunnen we dit realiseren door de schachten vol te spuiten met Cellulose? De schachten hebben de volgende doorvoeren; Bediening Geberit reservoir, doorvoer riool van toiletpot, doorvoer riool wastafe, 2 *kunsstof waterleiding. Schacht is inwendig 300mm breed. Gaarne uw reactie

Reactie plaatsen