Vlasisolatie - Alternatief voor glaswol en rotswol

Vlasisolatie - Alternatief voor glaswol en rotswol

Vlasisolatie bestaat volledig uit natuurlijk materiaal. Hierdoor bevat het geen schadelijke stoffen voor het milieu en geeft het geen irritatie aan huid en luchtwegen.

Isoleren met vlas zorgt voor een ultiem wooncomfort. Het is een uiterst dankbaar materiaal die daarenboven nog eens zeer betaalbaar is.

Het is een ideale bio-ecologische vervanger voor glaswol of rotswolisolatie!

Daarnaast bevat vlas een aantal schitterende extra troeven:

CO2 positief

Aangezien vlasisolatie bestaat uit restproducten van de linnenindustrie en voor het vervaardigen van vlasmatten relatief weinig bewerkingen aan te pas komen en vlas op een milieuvriendelijke manier wordt geteeld, komt er minder CO2 vrij tijdens productie, dan er opgenomen wordt tijdens de groei.

Daarbovenop spaart de isolatie ook nog levenslang elk jaar grote hoeveelheden CO2 uit, dankzij de lagere verwarmingsfactuur.

Eenvoudige verwerking

Plaatsen en verwerken van vlaswolmatten gebeurt op dezelfde manier als minerale wol (glas- of rotswol bv.). Een schaar of een cirkelzaag is de gemakkelijkste manier om de matten op maat te snijden.

Dampopen

Dampopen bouwen is een duurzame bouwmethode om de relatieve luchtvochtigheid in de constructie van muren en wanden te reguleren, zonder dat de isolerende werking achteruitgaat.

Steeds meer wordt deze bouwwijze toegepast. Binnen enkele jaren zal dampopen bouwen eerder regel dan uitzondering zijn.

Studies wijzen uit dat vlasisolatie grote hoeveelheden condens kan verwerken zonder dat de isolerende werking achteruitgaat. Integendeel, ze zou er zelfs op vooruitgaan.

Vlas als temperatuurdemping

De warmtedoorslag van vlas ligt veel hoger dan heel wat klassieke isolatiematerialen. De temperatuurdemping ligt ongeveer 4x hoger dan bij glas- of rotswol, vanwege de hogere warmteopslagcapaciteit (warmteaccumulatie).

Hierdoor koelt uw woning in de winter minder snel af en heb je in de zomer minder last van oververhitting.

Vlas is dus een ideale dakisolatie.

Vochtregulerend

Vlasisolatie is, net zoals de meeste bio-ecologische materialen, ook sterk vochtregulerend. De vezels absorberen vocht uit de binnenomgeving bij een hogere relatieve vochtigheid en geven dat vocht terug af bij een daling van de luchtvochtigheid.

Hierdoor krijg je een aangenamer binnenklimaat met minder kans op irritatie van de luchtwegen (uitgedroogde slijmvliezen), huid (uitdrogen, schilfers...) en droge branderige ogen tot gevolg.

Akoestische isolatie

Vanwege de hoge geluidsabsorptie worden vlasproducten vaak gebruikt in de automobielindustrie of in geluidsstudio's. De akoestische eigenschappen van vlas zijn merkelijk beter dan bijvoorbeeld pur, eps, xps... en vergelijkbaar met die van glaswol.

Brandveiligheid

Vlaswol is verkrijgbaar met een natuurlijk, brandvertragend middel. Bij aanraking met vuur verkoolt het materiaal onmiddellijk, waardoor de zuurstof wordt afgesloten van het achterliggend materiaal.

Levenslange garantie

Wanneer vlasisolatie volgens de regels der kunst wordt geplaatst, kun je levenslang genieten van alle voordelen die dit materiaal je biedt.
Didier Lauryssens
Door

Didier Lauryssens

op 18 Sep 2018

Beste RobinMijn zolder is al deels geïsoleerd (16 cm rotswol tussen het gebinte). Ik zou nog 10 cm extra willen toevoegen en dacht dit met vlas- of houtwol te doen (ik las dat het een hogere warmtebufferingscapaciteit heeft ?). Maar maken die 10 cm nog wat uit naar warmtebuffering toe ? Nee, anders gezegd: is de meerprijs het wel waard ?

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 19 Sep 2018

De extra warmtebuffering zal op zo'n dikte niet zo heel veel effect meer hebben, maar alle beetjes helpen hé. Het prijsverschil is redelijk beperkt als ik de recente prijzen zowat vergelijk.

Michel Thys
Door

Michel Thys

op 24 Oct 2012

Beste Robin, Vlasisolatie lijkt me zéér interessant. We willen een LEW bouwen, en willen graag met rots- of glaswol isoleren. Vlasisolatie kende ik nog niet. wat is de lambdawaarde, wat zijn de handelsmaten (diktes en standaardafmetingen panelen) en ook belangrijk, de prijs van dit materiaal tov glas- en rotswol.mvg,Michel Thys

Robin Demey
Door

Robin Demey

op 25 Oct 2012

Dag Michel, Vlas heb je in matten van 1,2m lang en breedtes van 45 of 60 cm. Diktes: 4-6-8-10-12-14 cm. De lambdawaarde van bijvoorbeeld Isovlas bedraagt 0,038. De prijs van vlasisolatie is over het algemeen hoger dan glas- of rotswol. Dit komt mede door de massaproductie van glas- en rotswol in België. Voor hellende daken raad ik je https://ecobouwadvies.be/ecologische-bouwmaterialen/ecologische-isolatiematerialen/papiervlokken/" title="Papiervlokken - Cellulose-isolatie gemaakt uit kranten" target="_blank" rel="nofollow">papiervlokken aan.

Reactie plaatsen