In Deel 1 ging het over onze zoektocht naar een eigen woning. In dit deel wil ik het hebben over het ontwerp/de indeling.
Ons bouwprogramma:
- ruime (woon)keuken
- zithoek met kachel
- ruime bureauruimte met connectie naar leefruimtes
- inkom met apart toilet
- badkamer met (voorziening voor) bad, (inloop)douche, dubbele lavabo en eventueel nog een extra toilet
- minstens 2 slaapkamers, indien mogelijk 3
- een aparte dressing zou mooi meegenomen zijn
Vereisten goed, ecologisch verantwoord ontwerp
Een goed, ecologisch verantwoord ontwerp, is een ontwerp die voldoet aan een aantal basisprincipes:
- rekening houden met de omgeving (lawaai, stof, bouwterrein…)
- maximaal gebruik maken van zonnewarmte en -licht
- optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte door het beperken van circulatieruimte en/of het benutten van die ruimte
Rekening houden met de omgeving
Gezien onze rijwoning gelegen is langs een drukke invalsweg, zijn er een aantal factoren waar sowieso rekening mee gehouden moet worden. Veel verkeer betekent uiteraard heel wat lawaai, stof en opspattend water.
Geluid
Het lawaai is uiteraard vooral een probleem overdag. Door een aparte inkom te voorzien en de bureauruimte vooraan te plaatsen, kunnen de woonruimtes meer naar achter komen. We voorzagen onze (woon)keuken centraal in de woning, met de tafel dieper in de woning. De zithoek komt achteraan, in het aangebouwde deel.
Op deze manier zorg je ervoor dat hoe rustiger de activiteit, hoe dieper je de woning in trekt. Dit zorgt voor minder lawaai, maar ook voor meer connectie met de tuin.
Stof en opspattend water
Omdat zoveel verkeer, heel wat stof veroorzaakt is het heel belangrijk om vooraan geen roosters in de ramen te plaatsen. Hierdoor zouden gordijnen binnen de kortste tijd volledig vuil worden. Daarnaast zou je door dergelijke roosters ook heel wat extra geluidshinder creëren.
Een ventilatiesysteem C bleek logischerwijs dus al geen optie. Later kom ik hier nog wel eens op terug met nog wat meer argumenten ten nadele van systeem C.
Door het opspattend water is een raam tot op de grond zeker niet aangewezen. Dagelijks de ramen lappen is niet de bedoeling.
Connectie met de tuin
Niet enkel de geluidshinder was de reden om onze tafel en zithoek achteraan te plaatsen. Ons bouwterrein vertoont namelijk een knik ter hoogte van de vroegere achtergevel. Als je vanaf de voordeur recht naar achter kijkt, zie je amper een klein stukje van de tuin.
Door de zithoek en tafel achteraan te voorzien, hebben we nu zicht over de volledige tuin, waardoor we kunnen genieten van het ravotten van de hond, de vogels zoekend naar zaadjes in de sneeuw tijdens de winter, de vlinders en libellen in de zomer…
Maximaal gebruik maken van de zon
Gezien onze voorgevel zuidgericht is, is het belangrijk om onze ramen zo groot mogelijk te maken. Helaas is dit voor een rijwoning, langs een drukke invalsweg, niet zo eenvoudig. Je wenst namelijk geen gevelbreed raam op de gelijkvloerse om inkijk te beperken. En zoals reeds eerder gezegd, is het dagelijks poetsen van onze ramen niet echt wat we willen.
Daarom hebben we onze ramen zo breed mogelijk gemaakt en hebben we gekozen voor drievoudig glas met een zon-toetreding van 0,6 en Ug = 0,6. Zo halen we maximaal warmte binnen, terwijl er nauwelijks warmte verdwijnt.
Achteraan voorzagen we een raam over de volledige breedte van de woning, zodat we maximaal kunnen genieten van de tuin en heel wat licht kunnen binnentrekken.
Door op de verdieping een raam te voorzien in de overloop en gebruik te maken van een glazen loopbrug als tussenvloer, kunnen we extra licht trekken tot in onze keuken.
In de douche voorzagen we in een lichtkoepeltje met spiegels (Lightway), waardoor we letterlijk baden in het licht. Een gelijkaardige, grotere koepel voorzagen we ook bij de eettafel, om nog extra licht binnen te krijgen.
Na een jaar in onze woning te wonen, kunnen we beamen dat we zeer weinig kunstmatig licht nodig hebben. Ook krijgen we zeer veel zonnewarmte binnen. Want tot vandaag hebben we nog niet moeten verwarmen.
Optimaal gebruik maken van de ruimte
Het ontwerpen van een kleine rijwoning vergt veel puzzel- en denkwerk. Hoe krijg je het volledige bouwprogramma verwerkt in zo weinig vierkante meter.
Zoals reeds eerder aangehaald kozen we ervoor om een inkomhal en bureauruimte vooraan te voorzien. De hal is de enige circulatieruimte die we op de gelijkvloers hebben. En deze wordt dan nog nuttig gebruikt: er zit een toilet en een vestiairekast in de hal.
Verder kozen we ervoor om onder de trap een berging te voorzien, zodat ook deze ruimte optimaal benut blijft.
Het keukeneiland is langs beide kanten voorzien van kasten, zodat ook hier geen nutteloze circulatieruimte ontstaat, maar toch een groot ruimtelijk gevoel geeft.
De zolder bleek groot genoeg om er een ruime tweepersoonskamer van te maken.
Op de verdieping voorzagen we een badkamer met inloopdouche, voorziening voor ligbad (leidingen en afvoer zijn reeds voorzien), dubbele lavabo en extra toilet. Een extra toilet op de verdieping is vooral ’s nachts geen overbodige luxe.
Door het doordacht en op de centimeter plannen van de verdieping, konden we een dressing met 2 ruime kasten voorzien. Hierin kan onze volledige garderobe in.
De ramen in de ruime slaapkamer op de verdieping zijn zo ontworpen, zodat de kamer later in 2 kan gesplitst worden. Ook in de dressing is hier rekening mee gehouden, zodat later een kastdeel kan worden weggenomen om als doorgang te dienen naar de 3e slaapkamer. In de skeletwand is reeds een deuropening voorzien, zodat bij latere verbouwingen de werken tot een minimum beperkt kunnen worden.
In Deel 3 ga ik het hebben over de energieprestaties.
Klik op de onderstaande foto voor onze volledige bouwplannen:
Michaël
op 18 Nov 2013Robin Demey
op 19 Nov 2013